Зеленопідська ОТГ має амбітні плани на майбутнє

20 Липня 2017 14:32

Регіональні консультанти Асоціації міст України провели зустрічі в Зеленопідській селищній ОТГ з представниками апарату зазначеної сільської ради щодо напрацювання стратегії її розвитку. Вибори тут відбулися в грудні, а сьогодні громада активно розбудовує своє життя в об’єднаному форматі. До Зеленопідської сільради, що налічувала 1125 жителів і складалася з 6 населених пунктів, приєдналися села Архангельська Слобода з Вільною Україною та Дмитрівка з Дібровою. Таким чином ОТГ утворилася з трьох сільських рад, котрі налічують 10 населених пунктів.

На сьогодні апарат управління тут складається з 27 працівників. Спеціалістів не вистачає, хоч до цього переживали, що звільнені працівники можуть стати безробітними. Бракує й учителів та медиків. Є надія на випускників вузів, яким готові надати робоче місце та відповідні умови роботи. Невдовзі тут створять власний центр ПМСД, і фахівців потрібно буде ще більше.

При плануванні стратегії розвитку громада робить ставку, зокрема, на агробізнес, який наразі тут процвітає. Одна біда, власники потужних підприємств рідко коли навідуються в села, а справу про соціальну відповідальність доводиться мати з найнятими керівниками крупного бізнесу, від яких практично нічого не залежить, жаліються в сільській раді. Залишається налагоджувати взаєморозуміння з дрібним бізнесом. У селі зацікавлені розвивати не тільки аграрну, а й обслуговуючу сферу – торгівлю та громадське харчування. Адже це транзитна територія на шляху до курортно-туристичної зони. Тільки в одній Петропавлівці аж 3 автозаправки, тож можна розраховувати на надходження від акцизу.

Плануючи свій розвиток, консультанти звертали увагу членів створеної робочої групи на те, щоб представники апарату та депутатський корпус більше аналізували, зокрема, динаміку чисельності населення (віковий склад та рівень освіти, працездатне та дитяче, молоді сім’ї, доходи населення, в т.ч. від самозайнятості). Багато залежить і від упорядкування обліку земельних ділянок. Є перспективи розвитку зеленої енергетики та туризму, багатопрофільних, молочарських та переробних кооперативів, сімейних міні-ферм. З позитивних моментів – наявність на території ліцею з підготовки кадрів робітничих професій, покращене транспортне внутрішнє сполучення між населеними пунктами ОТГ, є резерв потужностей закладів соціальної сфери, котрі можна розвивати.

Секретар сільської ради Наталія Смага визнає, що з початком бюджетної децентралізації надходження до місцевого бюджету зросли, що дає можливість розвивати території та їх інфраструктуру. Серед позитивів називають члени апарату і збережену мережу зрошувальної системи, що дозволяє ефективніше використовувати землі. Зрошувані площі невпинно нарощуються завдяки крапельному зрошенню, і це теж тут вважають за позитивний фактор для розвитку ОТГ. Серед найглобальніших – проблема забезпечення степових сіл питною водою та підтоплення певної території, вітрова ерозія ґрунтів. Разом з браком кадрів у селах спостерігається інша проблема – малокомплектність сільських шкіл. Подеколи в класі навчається по 3 учні, тому доводиться вирішувати питання або шляхом підвезення школярів, або шляхом створення НВК спільно з дошкільним закладом. Разом з наявністю спортивної бази – відсутність спеціалістів, які б там працювали. А ще відсутність впливу на легалізацію робочих місць та неможливість розпорядження землями поза межами населених пунктів. Радує хіба що демографічна стабільність.

Комплексно зважуючи всі свої можливості та потенціал, Зеленопідська ОТГ намагається вибудувати стратегію, яка б стала путівником для реалізації плану соціально-економічного розвитку.