Перший бюджет участі в Каховці

7 Липня 2017 08:20

«Досить писати пости у ФБ і розповідати всім, що потрібно робити. Подавайте свої проекти на «Бюджет участі» й отримаєте можливість реалізувати їх за рахунок міського бюджету. Звертаю увагу. Ми вперше делегуємо питання розподілу бюджетних коштів громаді, й це великий крок уперед», — пише на своїй сторінці у Facebook Каховський міський голова Андрій Дяченко.

Із 1 липня до 10 серпня на сайті «Бюджет участі» Каховки (kakhovka.pb.org.ua) триває прийом громадських проектів від каховчан на 2017 рік. Максимальний розмір проекту — 100 тисяч гривень. Будь-який житель міста може подати проект, пов’язаний із покращанням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні та спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету 2017 року. Перевага такої ініціативи полягає в тому, що проект можна подати он-лайн, не виходячи з дому. Голосування за проекти відбувається прозоро, через вказаний сайт. Кожен може просувати і рекламувати свій проект серед городян. Переможцями можуть бути декілька проектів, якщо кошти на їхню реалізацію менш ніж «Бюджет участі».

Проекти для «Бюджету участі» можуть бути створені у сфері освіти, спорту, велоінфраструктури, транспорту, енергозбереження, благоустрою територій, культури і туризму, соціального захисту, громадської безпеки тощо. «На власному досвіді переконався, як «Бюджет участі» змінив польські міста — Лодзь, Краків, Варшаву. Завдяки цьому проектові в польських містах з’явилися креативні місця для відпочинку городян, а влада нарешті зрозуміла, чого насправді не вистачає жителям міста», — коментує Андрій Дяченко. З-поміж українських міст до «Бюджету участі» вже долучилися Київ, Львів, Чернівці, Дніпро, Хмельницький, Мелітополь, Краматорськ та інші.

Іван АНТИПЕНКО, «День»