У Херсоні провели дослідження громадської безпеки

16 Червня 2017 08:33

Протягом січня-квітня 2017 року ГО «Нова генерація» у партнерстві з п’ятьма організаціями в рамках проекту «Безпечне місто: об’єднуємо зусилля заради якісних змін у громаді» провела перше дослідження оцінки безпеки міста мешканцями Херсона. Дослідження базувалось на інтерв’ю 34 учасників чотирьох фокус-груп: активістів, молоді, жінок та батьків дітей різного віку, на індивідуальному (face to face) опитуванні 300 осіб та онлайн-опитуванні 49 осіб.

Опитування за п’ятибальною шкалою показало, що в цілому херсонці почуваються у безпеці на 3,13 бала. Найбільш небезпечно почувають себе респонденти віком від 45 до 59 років. Щодо районів міста, найбільш небезпечно відчувають себе мешканці селищ міського типу (40%) та Дніпровського району міста (31%), а найменш небезпечно —Корабельного району (23%). Факторами, які найбільше впливають на стан безпеки, городяни назвали стан доріг, порушення правил дорожнього руху, відсутність освітлення, безпритульні собаки, наркоманію та стихійні звалища.

«Опитування та фокус-групи показали, що люди чітко відмежовують роботу патрульної поліції та інших підрозділів, зокрема слідчих. Роботу патрульної поліції оцінюють вище, ніж роботу слідчих. Але в той же час люди дуже погано знають структуру та функції різних підрозділів поліції. Учасники фокус-груп транслюють стереотипи на зразок: «вони всі однакові», «всіх колишніх звільнили, а набрали невідомо кого з вулиці». Водночас абсолютна більшість респондентів готові співпрацювати з поліцією. На питання, чи готові ви співпрацювати з поліцією для підвищення безпеки в громаді, ствердно відповіли 89% опитаних і лише 11% дали негативну відповідь, — коментує директор проекту Оксана Глєбушкіна.

Щодо побажань у покращенні роботи поліції херсонці називали збільшення штату, збільшення піших патрулів та патрульних машин у вечірній час, наведення порядку в торгівлі наркотичними засобами та алкоголем в нічний час, посилення роботи дільничних по комунікації з населенням та з неповнолітніми зокрема, більше інформувати населення про роботу поліції тощо. Водночас 57% опитаних зазначили, що робота поліції відповідає потребам населення. Автори дослідження сподіваються на обговорення результатів із поліцією та громадськістю і узгодження відповідного плану дій щодо усунення озвучених недоліків і підтримки сильних сторін у роботі правоохоронців.

Іван АНТИПЕНКО, «День»