На Херсонщині хочуть реставрувати будинок художниці Поліни Райко

3 Червня 2017 09:01

khersonline.net

Унікальний будинок української художниці Поліни Райко в Олешках може стати окрасою туристичних маршрутів Херсонщини. І Міністерство культури підтримає ініціативу влади області щодо його реставрації.

На цьому наголосив, відвідуючи місто, міністр культури Євген Нищук, повідомляє прес-служба Міністерства.

“Ця хата – справді твір наївного мистецтва, і завдання держави вчасно відреагувати на необхідність збереження унікальних розписів, адже вони починають руйнуватися – стіни тріскаються, фарба лущиться. Це вимагає негайних реставраційних та музеєфікаційних робіт. Важливо залучити до цього процесу усі гілки влади, фахівців, пам’яткоохоронців та мистецтвознавців, аби не втратити цінне мистецьке надбання. Міністерство культури готове долучитися до цього процесу. І ми вдячні керівництву Херсонщини за підтримку цих ініціатив”, – сказав Нищук.

Він додав, що сучасні українські митці готові підтримати проект по збереженню та промоції творів Райко, зокрема це стосується використання її мистецьких елементів у їхніх творчих проектах.

Художниця-самоучка Райко в останні роки життя відкрила в собі надзвичайний талант і за допомогою простих емалевих фарб створила у своєму помешканні унікальний світ, пропущений через душу та природну уяву. Полотнами їй слугували стіни, стелі та двері шестикімнатної хати, а також хвіртки, паркани і навіть гаражні ворота. На них з’являлися дивовижні творіння – птахи різних форм, розмірів, кольорів та видів – ластівки, сови, півники, домашні качки, а також фантастичні коти.

Після смерті Райко хату придбало подружжя шанувальників її мистецтва з Канади. На їх прохання хату доглядають місцеві жителі.

Хоча будинок Райко є унікальною пам’яткою і охороняється Законом України “Про охорону культурної спадщини”, а цінність її творчості підтверджена багатьма українськими та іноземними експертами, питання збереження та музеєфікації унікальної будівлі залишається не до кінця вирішеним.

Під час поїздки міністра культури на Херсонщину він обговорив з керівництвом області можливість створення та функціонування в будівлі меморіального будинку-музею та включення його до туристичних маршрутів.

Джерело: Укрінформ