Таємниці козацтва на Херсонщині розкриють «дорогою на Кам’янську Січ»

14 Травня 2017 13:55

Саме таку назву, «Дорога на Січ» отримала перша пішохідна екскурсія територією козацької січі, яка розташовувалась XVIII ст. у гирлі правого притоку Дніпра – річки Кам’янки.

Наразі історичне місце знаходиться на схилах Каховського водосховища у Бериславському районі та постійно збирає тисячі мешканців Херсонщині для відзначення державних свят.

Презентація екскурсії вперше відбулась для журналістів проекту «Схід та Захід разом» 11 травня. Про яскраві враження журналістів від екскурсії розповів Андрій Лопушинський, історик, який найближчим часом долучиться до виконання обов’язків директора філії (завідувача сектора Кам’янська Січ) Національного заповідника “Хортиця” – Історико-культурної пам’ятки Кам’янська Січ.

Над розробкою маршруту екскурсії, окрім істориків працював Ігор Йосипенко, депутат обласної ради та меценат, який опікується питанням розвитку історичної пам’ятки. Він розповів, що така екскурсія буде цікава не тільки мешканцям Херсонщини, а й усім мандрівникам України, бо це єдиний з Запорозьких центрів традиційного устрою, який зберігся до наших часів. Щодо Запорізької січі на острові Хортиця, то це історична реконструкція місця січі, яке було затоплене.

Окрім багатого рослинного світу, у ході екскурсії можна буде побачити «сад каменів», залишки маєтку нащадку козаків Огаркова, «лису» гору, чудовий краєвид на річку Кам’янку.

Як зазначає Андрій Лопушинський, головною історичною цікавинкою є поховання кошового отамана Костя Гордієнка, один з найвизначніших державників Війська Запорозького, де й на сьогодні зберігся надмогильний хрест.

Туристів чекають у селищі Республіканець, Бериславського району, де готові розкривати усі історичні факти та ознайомити з цікавою історією козацького осередку на Херсонщині.