На Херсонщині відзначили національне кримськотатарське свято Хидирлез

10 Травня 2017 11:30

У Херсоні святкують Хидирлез, 6 травня 2017 року

В Херсоні 6 травня відзначили національне кримськотатарське свято Хидирлез. Як повідомляє Крим.Реалії, святкові заходи відбулися в селищі Антонівка, передмісті Херсона, де компактно проживають кримські татари.

За словами голови херсонського міського меджлісу Ібрагіма Сулейманова, святковий захід було приурочено до знаменної для кримських татар дати.

«У цьому році виповнюється 50 років відтоді, як кримські татари почали масово селитися в Херсоні. У 1967 році пленум Верховного Ради СРСР скасував ганебні обмеження для представників цього народу вільно переміщатися по території СРСР. І, окрилені і сповнені надій люди, намагалися повернутися з місць висилки до Криму. Але, як виявилося, цей дозвіл не стосувався Криму. Так, у пошуках нового місця, близько 150 сімей кримських татар знайшли свій притулок у Херсоні», – розповів Ібрагім Сулейманов.

В програмі свята були дитячі програми, конкурс «Королева кобєте» (конкурс на найсмачніший пиріг), показові виступи з національної боротьби «Куреш» та плов для учасників та гостей свята.

Після закінчення святкування діти запустили у небо повітряні кулі і побажали, щоб Крим став вільним.

Хидирлез – один із найбільших свят у тюркських народів, святкування якого в XIX столітті тривало три дні. Відзначається 6 травня як день, коли пророки Хідр (аль-Хідр) і Ільяс (Ілля) зустрілися на землі. В обрядах простежуються риси стародавньої скотарської традиції.

У селі Щасливцеве на Арабатській стрілці, поблизу адміністративного кордону з анексованим Кримом, 6 травня також відзначили кримськотатарське свято Хидирлез.