Професійність судді має визначатися не високою зарплатою, а його відповідальністю, — Томенко

13 Квітня 2017 06:51

court.gov.ua

У понеділок був відхилений запропонований владою законопроект про Конституційний Суд, яка апелювала до того, що важливість Конституційного Суду полягає не у судових аспектах та відповідальності суддів, а у надвисоких зарплатах і пенсіях для них, які «скромно» назвали довічним грошовим утриманням.

Зокрема, однією з причин неголосування за цей законопроект стали пропозиції збільшити виплати суддям Конституційного Суду України майже до 400 тис. грн на місяць, плюс компенсації витрат за оренду житла, за використання особистого транспорту для службових потреб тощо. А пенсії для таких високоповажних суддів хотіли закріпити на рівні 80% від зарплати!

Але ініціатори цього закону зовсім забули, що неупереджені, професійні судді визначаються не надвисокими зарплатами, а своєю відповідальністю! І поки в Україні членами Конституційного Суду залишаються ті, хто був причетний до неадекватних, незаконних і часом корупційних рішень, за які вони досі не несуть ніякої відповідальності, — доти ніякі зарплати не виправлять ситуацію в державі!

Говорячи про неадекватні рішення КС, для прикладу, нагадаю рішення про другий-третій термін президентства Кучми. А також нагадаю взагалі показову історію: ще 2 грудня 2014 року Верховний Суд України ухвалив Постанову про те, що Конституційний Суд України (часів правління В.Януковича) «своїми діями фактично змінив конституційний лад України, порушив низку положень Конституції України, засадничий конституційний принцип народовладдя, порушив конституційний принцип розподілу влад та легітимність діючих інститутів державної влади». На підставі цього рішення Верховного Суду України, ті члени Конституційного Суду, що брали участь у так званому «конституційному перевороті» та зміні конституційного ладу і які досі працюють суддями, повинні були бути звільненими. Проте, вони працюють і сьогодні, включно з очільником КС – Бауліним Ю.В., а нинішня влада,яка раніше критикувала «узурпацію влади Януковичем», бореться за збільшені для них, «правильні» пенсії і зарплати…

Отож, не високі зарплати і пенсії повинні визначати професійність Конституційного Суду, а насамперед відповідальність суддів за свої рішення!

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»