Каховська ГЕС-2: характеристики

19 Березня 2017 10:33

Каховська ГЕС-2 /Укргідроенерго

Розпорядження «Про схвалення техніко-економічного обґрунтування «Будівництво Каховської ГЕС-2» схвалив Уряд на засіданні 10 березня. Про це повідомляє Урядовий портал.

Фінансування проекту передбачено за рахунок тарифу на виробництво електричної енергії ПАТ «Укргідроенерго», власних коштів підприємства, та кредитних коштів, наданих під державні гарантії на умовах співфінансування Європейським банком реконструкції і розвитку та Європейським інвестиційним банком.

ЗАГАЛЬНИЙ ОПИС ТА РОЗТАШУВАННЯ

Велика частина електроенергії отриманої за рахунок гідроресурсів України виробляється каскадом гідроелектростанцій розташованих на річці Дніпро.

Як повідомляє Укргідроенерго, для оптимізації роботи Каховського гідровузла необхідно збільшити його встановлену потужність шляхом вводу додаткових гідроагрегатів. При цьому  приріст середньобагаторічного вироблення електроенергії відбудеться за рахунок використання холостих скидань. Установка додаткових агрегатів дозволить підвищити використання стоку всіма турбінами Каховської ГЕС до 95 %, і тим самим, збільшити вироблення електроенергії.

Передбачається, що оптимальне підвищення потужності Каховської ГЕС за рахунок будівництва ГЕС-2 може бути досягнуте в результаті синхронізації експлуатації ДНЕПРОГЕС-1, ДНЕПРОГЕС-2 і Каховської ГЕС-1+ГЕС-2. В цьому випадку витрата, що пропускається Дніпровським гідровузлом для вироблення електроенергії в період пікового навантаження, повністю використовуватиметься Каховською ГЕС-1+ГЕС-2. Збільшення потужності Каховського гідровузла дозволить ефективніше регулювати витрати річки Дніпро за рахунок переводу її в гостропікову частину графіка навантаження енергосистеми.

Каховська ГЕС-2 /Укргідроенерго

Основні споруди Каховської ГЕС-2 розташовуються в правобережному примиканні існуючої земляної греблі Каховського гідровузла. Вісь споруд перпендикулярна осі земляної греблі і перетинає її на ПК2+00, а підвідний і відвідний канали мають криволінійний обрис і плавно спрягають проточний тракт споруд ГЕС-2 з дном водосховища і річки.

Споруди ГЕС-2 розміщені, в основному, на незатоплюваних відмітках і на мілководді, що значно полегшить проведення робіт зі зведення споруд.

До складу основних споруд Каховської ГЕС-2 входять:

– тимчасова гребля

– підвідний канал;

– водоприймач;

– залізобетонні водоводи;

– будівля ГЕС з монтажним та пристанційним майданчиками;

– відвідний канал;

– розподільчий пристрій.

Всі споруди ГЕС-2 практично розташовані в межах існуючої земляної греблі ГЕС-1, при цьому на гребені існуючої греблі зберігається залізнична колія на відм. +20,000 м і автомобільна дорога на відм. +16,800 м зі сторони нижнього б’єфу, з якої на пристанційний майданчик будівлі ГЕС-2 на відм. +13,830 м передбачений під’їзд як з правого берега так і з лівого.

На пристанційному майданчику зі сторони нижнього б’єфу розташований критий розподільчий пристрій КРПЕ-330 кВ і службово-виробничий корпус СВК.

Каховська ГЕС-2 /Укргідроенерго