У Новій Каховці відкрили відреставрований Палац культури, кошти на який збирали всім містом

3 Березня 2017 10:51

28 лютого, в 65-й День народження м. Нова Каховка, відбулося святкове відкриття відреставрованого Палацу культури, який не працював 10 років після пожежі. На урочистості, що розпочались на площі біля Палацу завітали мешканці міста, серед яких засновники самого міста та Каховської ГЕС, ветерани війни, керівництво області, громада міста, народні депутати.

Після урочистостей в оновленій залі Палацу відбувся святковий концерт. Наразі в Палаці працює 34 колективи, 18 з яких мають звання «народний» і «зразковий». Всього в закладі займаються близько 700 людей. За період тривалої реконструкції жоден колектив не припинив свого існування.

На реконструкцію Палацу витрачено близько 38 мільйонів гривень, з яких 18,7 мільйона – із місцевого бюджету, 19,2 – з державного. У 2017 році з місцевого бюджету на придбання меблів для Палацу культури додатково виділено 450 тисяч гривень.

«Ввечері з 27 на 28 лютого 2007 року мені подзвонили друзі з-за кордону і спитали, що там у вас із ПК коїться? Сказали що він горить. Я миттю помчав туди і на площі біля ПК зустрів чимало людей. Практично всі жителі Нової Каховки сприйняли пожежу як трагедію, – згадує журналіст із Нової Каховки Олег Батурін. – Особливого драматизму додавало те, що це сталося напередодні святкування 55-річниці міста. Одна із версій причини пожежі – хтось із працівників палацу забув вимкнути камін, який стояв за сценою. Зайнялися костюми і все, що там було. Вогонь зруйнував 1700 кв. м. Палацу. Вщент згоріла сцена, зал для глядачів з розмальованою стелею, танцювальний клас, унікальна покрівля з різнобарвної голландської черепиці, на яку тільки-но витратили понад 1 мільйон гривень. А незадовго до пожежі у Палаці пройшла комплексна перевірка протипожежної безпеки…».

«Кошти на відновлення збирали всім світом. Значні внески зробили самі новокаховчани, місцеві підприємства, бізнес, – говорить Олег Батурін. – Це фактично заново зведена будівля, адже коли будівельники почали працювати, з’ясувалося, що з самого початку ПК був побудований із неякісних матеріалів і непрофесійними будівельниками. У багатьох місцях в стінах були провалля і дірки, тому стало зрозуміло, що відновлення обійдеться в значно більшу суму, ніж передбачалося. Місцева влада запевняє, що нині ПК повністю відповідає всім сучасним стандартам, що всі стіни там зроблені добротно, вставлена сучасна електропроводка. А на сцені і в великій залі – взагалі все нове. Єдине, що треба ще кошти на оновлення заднього фасаду ПК, який виходить на Дніпро. Особисто я можу впевнено сказати, що ПК нині став набагато кращим, ніж був раніше. У 90-2000-ні роки це була споруда, яка потребувала серйозного внутрішнього ремонту».

Довідка: Палац культури у Новій Каховці збудовано у 1953 році за проектом Самуіла Ванштейна і Миколи Коломійцева. Проект витримано в дусі класицизму з традиційними українськими деталями. Видатний український кінорежисер і письменник Олександр Довженко, працюючи на будівництві Каховської ГЕС, запропонував високий черепичний дах Палацу покрити темно-зеленою черепицею, щоб вона переливалася як море. Малюнок для мозаїчної підлоги вестибюлю першого поверху Палацу культури виконав архітектор Колбун червоним, чорним і білими кольорами типовими для українських палаців. Художник Мизін створив малюнок вітражу на ротонді, котра висвічує парадний вхід в Палац культури. А ризькі майстри створили композицію з металу і кольорового скла, відтворюючи історію першобудівників.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото Олега Батуріна