Археологічні раритети експонують у Херсоні

17 Лютого 2017 10:33

З 9 лютого в Херсонському обласному краєзнавчому музеї працює виставка «Степова Еллада». На ній представлені експонати, які надходили до колекції музею протягом 120 років і охоплюють період відVІІ ст. до н. е. до ІV ст. н. е. Деякі предмети демонструються вперше.

Архаїчний період представлений експонатами з першого грецького поселення у Північному Причорномор’ї – Борисфеніди на о. Березань. Це розписний посуд, який переважно був привезений із Греції. Деякий посуд виготовляли і на самому острові. На виставці представлені прикраси з бронзи, свинцю, скляні намистини та вістря стріл, виготовлені на цьому поселенні.

На виставці окрема увага приділена пізньоскіфській культурі Нижнього Дніпра. Дослідження її має велике значення для вивчення історії землеробського населення півдня України. Дуже цікавим є макет пізньоскіфського будинку, який був виявлений на городищі біля села Львове Пізньоскіфською археологічною експедицією Інституту археології НАНУ, до складу якої входять співробітники Херсонської обласної інспекції по охороні пам’яток історії та культури. Показані також цікаві предмети, знайдені співробітниками цієї експедиції під час розкопок пізньоскіфського могильника Червоний Маяк (Бериславський район Херсонської області).

Окрім давніх предметів на виставці «Степова Еллада» показані і три манекени у реконструкціях одягу грека-переселенця, пізнього скіфа-воїна та жінки-скіф’янки.

На відкритті виставки лунали звуки флейти, давньогрецький поет декламував вірші, а юні актори в образах античних героїв розповідали про вічне кохання. Навіть вдалося відтворити макіяж давньогрецької дівчини за результатами знайдених залишків косметичних засобів. Ще на виставці є фотомайданчик з копіями предметів давнини.