Рейтинг міст України за комфортом життя: Херсон серед аутсайдерів

13 Лютого 2017 11:30

В Україні склали рейтинг міст за комфортом життя. У лідерах опинилися Вінниця і Харків, в аутсайдерах – Запоріжжя і Кропивницький.

Рейтинг склали за результатами опитування сайту безкоштовних оголошень olx.ua. Всього було опитано 33 тисячі українців. Вони ставили бали (від 1 до 7) за десятьма критеріями: чистота міста, зручність транспортної інфраструктури, робота комунальних служб, доброзичливість жителів, вартість життя і т.д.

Максимальна кількість балів, які могло набрати те чи інше місто, обмежувалася 70, проте вищий бал жоден населений пункт не отримав. Ближче всіх до максимального показника наблизилася Вінниця, набравши 50 балів – місто стало кращим в шести категоріях. Його вважають найчистішим в країні, а вінничан – найбільш чуйними. “Срібло” отримав Луцьк з найкращою, на думку українців, спортивною та розважальною інфраструктурою. На третьому місці – Харків. Замкнули першу п’ятірку Рівне та Львів.

А ось серед аутсайдерів рейтингу – Запоріжжя з поганою екологією і Дніпро, де українців не влаштовує дефіцит спортивних і культурних закладів. Третє місце з кінця поділили Житомир і Херсон. Там відзначені проблеми з екологією, безпекою та інфраструктурою.

ОСОБЛИВОСТІ. На думку респондентів, найгірше до сусідів ставляться в Житомирі та Івано-Франківську – вони стали одними з найбільш недружніх, а найбруднішими містами українці назвали Херсон і Миколаїв. Разом з тим краща інфраструктура для дітей – у Вінниці та Харкові, а найбезпечнішим містом визнали Чернівці.

НЕ ПО КИШЕНІ. Експерти відзначають одну цікаву деталь: місце міста в рейтингу не залежить від середньої зарплати в регіоні. Так, наприклад, Київ, де традиційно найвищі зарплати, виявився тільки на 9-й позиції, хоча середній оклад в столиці майже вдвічі вище, ніж у Вінниці – 8751 грн проти 4379 грн (дані Держстатистики на жовтень 2016 року). При цьому перша трійка за цим показником серйозно поступається головним аутсайдерам: якщо в Запоріжжі отримують в середньому 5,3 тис. грн, то в Тернополі лише 3,7 тис. грн. Економіст Олександр Охріменко вважає, що позначається ситуація з інфраструктурою і засобами, які на неї витрачаються. “Тут однозначно виграють невеликі міста, що видно на прикладі Вінниці, де за інфраструктурою просто легше стежити. Той же Київ у цьому плані дуже сильно роздутий, та ще й поділений на два береги”, – резюмує він.

Джерело: Сегодня