На Херсонщині планують створити музей наївного мистецтва

15 Грудня 2016 08:53
ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО АВТОРОМ

ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО АВТОРОМ

На базі будинку художниці Поліни Райко в місті Олешки обласна влада хоче створити перший в Україні музей наївного мистецтва. Про це йдеться у плані заходів обласної програми розвитку культури і духовності на 2017 рік.

Управління культури Херсонської ОДА спільно з Олешківською РДА планують викупити садибу, яка належала Поліні Райко по вулиці Нижній, 74, у місті Олешки. Наразі будинок належить подружжю шанувальників сучасного мистецтва із Канади. Будинок доглядає місцева мешканка, однак через відсутність постійного контакту з власниками унікальної садиби вона поступово руйнується разом із малюнками Поліни Райко. На викуп будинку та виготовлення проекту землеустрою під майбутній музей з обласного бюджету планують надати 650 тисяч гривень. Ще 300 тисяч гривень влада планує залучити з інших джерел.

ДОВІДКА

Поліна Райко (15.05.1928 — 15.01.2004) — українська художниця-самоучка, котра писала картини у стилі наїв. Поліна Райко зазнала тяжких випробувань у житті. Жінка пережила загибель доньки в автокатастрофі, смерть чоловіка й кілька років терпіла побиття від сина. Коли син потрапив до колонії, Поліна Райко в 69 років почала малювати на стінах спорожнілого будинку. До самої смерті 2004 року практично всю пенсію вона витрачала на фарби. Поліна Райко не мала художньої освіти. Образна система художниці поєднувала християнську, радянську та язичницьку символіки. Простими фарбами жінка розписала власний будинок, літню кухню, хвіртки, паркани і гаражні ворота, де відтворила власний життєвий шлях, своїх родичів, домашніх тварин, картини природи. Після смерті Поліни Райко її роботами зацікавилась низка мистецтвознавців. Силами ЦМІ «Тотем» 2005 року видано каталог робіт Райко під назвою «Дорога до раю». 2006 року вийшов документальний фільм Надії Кошман «Рай», у якому йдеться про життя і творчість Поліни Райко.

Іван АНТИПЕНКО, «День»