Без авторських прав і воїна УПА, або Як у Херсонській ОДА вирішили відзначити День ЗСУ

5 Грудня 2016 06:10
oryginalnyy_malyunok_bondarenka

Оригінал малюнка Олексія Бондаренка

Як повелося з радянських часів, представники влади люблять демонструвати результати своєї роботи до певної дати. До Дня Збройних Сил України, який відзначатимемо 6 грудня, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв анонсував встановлення пам’ятника українським воїнам у Херсоні. Губернатор поділився ескізом пам’ятника у Facebook і запитав, де краще його встановити: у парку Слави чи на новостворені Алеї Героїв. Думки в коментарях розійшлися приблизно порівну. Потім в ОДА спробували знайти підтримку у бійців АТО, які мали підтримати ідею голови ОДА встановити пам’ятник саме на Алеї Героїв. Утім, військові публічно підтримувати ініціативу з ОДА відмовились.

Ескіз, який пропонує ОДА

Ескіз, який пропонує ОДА

Як з’ясувалося незабаром, у поспіху підготовки пам’ятника до 6 грудня, автори ідеї припустилися кількох грубих ляпів. На плиту нанесли авторський малюнок художника Олексія Бондаренка, не спитавши в останнього дозволу на використання зображення. В оригіналі малюнок містить чотирьох воїнів, які символізують єдність українських поколінь у боротьбі за незалежність: від Київської Русі, Козаччини, визвольних змагань УПА та сучасних українських бійців, які відстоюють державу у війні з Росією. У переробленому для пам’ятника варіанті чомусь зник… боєць УПА.

15181688_10211980165365931_8920428829872277344_nПротягом доби жвавої дискусії, яку автор підняв у соцмережі, обурення таким непрофесіоналізмом обласної влади висловили десятки херсонців. Втім, на пряме питання до Андрія Гордєєва та начальниці департаменту внутрішньої політики ОДА Ольги Савенко, чому допустили такі помилки, чиновники не відповіли.

У коментарях на Facebook журналісти і громадські активісти закликають обласну владу не ставити цей меморіал, а добре подумати над простою, але символічною композицією, яку необов’язково прив’язувати до певної дати.

КОМЕНТАРІ

Олег ЗАЙЧЕНКО, журналіст:

– Такий пам’ятник ставити не можна. Аргументую чому.

1. Не узгоджені авторські права. Це буде постійний привід для скандалу. На Меморіалі – це неприпустимо.

2. Всі вже звернули увагу на сором’язливо затерту фігуру воїна УПА. Ольга Савенко, УПА що не воювала за Україну? Воювала. Тоді чому прибрали? На рівному місці створили точку напруги.

3. Є загальне правило: меморіальний комплекс – це єдина композиція. Єдиний задум. У нього не можна додавати сьогодні одне, а завтра інше. Будуватися меморіал може поетапно, але міняти задум не можна. Це як будівля: якщо почав будувати в стилі бароко, то його не можна закінчити в стилі модерн.

Давайте не поспішати до чергового ювілею. Давайте обговоримо і затвердимо єдиний задум. Адже ми робимо не проект одноденку, робимо на століття.

Павло ПОДОБЄД, голова благодійного фонду «Героїка» (займається будівництвом і встановленням меморіалів на військову тематику):

– Я б не поспішав городити абищо. Наприклад, «Героїка» не практикує ставити плити чи камені навіть по селах. Намагаємось робити якісь вартісні речі, вписувати їх у простір. Так, це непросто. Особливо, коли обмеження у коштах. А тут мова навіть не про село, і не про трасу, а про центр Херсона. Моя суб’єктивна думка – цього не варто робити. Скажу більше – такого не можна робити.

Іван АНТИПЕНКО, «День»