Михайло Линецький: “2017-й має стати роком реалізації міських житлових програм”

30 листопадаа 2016 13:50
Фото Тараса Бузака

Фото Тараса Бузака

На сьогоднішньому пленарному засіданні ХІ сесії міськради керівник Херсонського  представництва Фонду Миколи Томенка «Рідна країна», депутат Херсонської міської ради, член фракції «Солідарність» Михайло Линецький зробив заяву, в якій запропонував внести зміни до програм житлового будівництва, передбачивши, зокрема, на 2017 бюджетний рік кошти на реалізацію міських житлових програм у загальній сумі 5 млн гривень.

Текст заяви:

“Шановний Володимире Васильовичу, Олено Борисівно,

депутати Херсонської міської ради VI скликання!

Як вам усім добре відомо, щороку в Херсоні розпадається 6 із 10 шлюбів, 50-60 відсотків усіх розлучень припадає на молоді сім’ї. Найсуттєвішою причиною такого стану справ є невлаштований побут, насамперед відсутність власного житла.

Здавалося б, цю проблему мала б вирішити чинна програма розвитку житлового будівництва у м. Херсоні на 2013-2017 роки, затверджена рішенням міської ради від 29 березня 2013 року №1034, та програма будівництва (придбання) доступного житла у м. Херсоні на 2012-2017 роки, затверджена рішенням міської ради від 09 серпня 2012 року №718.

Не буду говорити за «попередників», скажу за нас. У бюджеті міста цього року ми передбачили кошти на надання пільгових довготермінових кредитів (ці кошти не пропадуть, а повернуться до бюджету міста!) молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла у загальній сумі аж 683,47 тис. грн, за рахунок яких лише дві молоді сім’ї отримали змогу поліпшити свої житлові умови, при тому, що наразі в Херсонському регіональному управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву зареєстровано 76 кандидатів на отримання пільгових кредитів та понад 20 сімей учасників АТО.

Такими темпами ми, колеги, «вирішимо» проблеми молодих сімей в найближчі 50 років, коли це житло їм уже не буде потрібне.

У той же час упродовж 2016 року бюджетом області для молодих мешканців Херсона! виділено значно більше коштів – 2 млн 290 тис, що дало можливість поліпшити житлові умови ще сімом молодим сімям!

Міська ж програма будівництва (придбання) доступного житла на 2013-2017 роки, якою передбачено на зазначені цілі аж 24,04 млн грн, упродовж усього періоду її існування зовсім не фінансувалася! А як би вона наразі стала в пригоді воїнам АТО!

Виходячи з викладеного вище пропоную:

У зв’язку з переходом відповідно до п.18 Прикінцевих положень Бюджетного кодексу України, починаючи з 1 січня 2017 року, на програмно-цільовий метод бюджетування, внести відповідні зміни до названих вище програм житлового будівництва, передбачивши, зокрема, на 2017 бюджетний рік кошти на реалізацію міських житлових програм у загальній сумі 5 млн гривень, у тому числі 4,5 млн грн на молодіжне житлове кредитування та 500 тис. грн на реалізацію програми будівництва (придбання) доступного житла для воїнів АТО.

Цим самим ми реальними справами доведено, що переймаємося проблемами житла для молодих містян, у тому числі воїнів АТО, а не імітуємо цей процес.

“Рідна Херсонщина”