Чи загрожує дестабілізація Херсонщині?

29 листопадаа 2016 06:10
Адміністративний кордон між Кримом і материковою Україною / AFP

Адміністративний кордон між Кримом і материковою Україною / AFP

Чи справді в Херсонській області існують проросійські настрої? З’ясувати це намагається “Кореспондент”. Як пояснює тижневику місцевий політолог Олег Зайченко, Херсонщина є важливою для Росії через її близькість до анексованого Криму, адже саме тут міг би знайтися ключ до розв’язання проблеми півострова з водою.

“Води немає, і взяти її нема звідки, тільки з Дніпра. Тому нас “качатимуть”. І чого приховувати, в нас є ті, в кого до цього часу в голові “шумлять березки”, – описує ситуацію експерт.

Журнал пише, що відверто сепаратистських ідей в регіоні не висловлюють, але “образ та претензій” тут накопичилося чимало. Область є переважно сільськогосподарською, і чимало фермерів зазнають серйозних збитків через неможливість торгувати з головними точками збиту: Кримом, Донецьком та Луганськом.

Через це, як попереджають місцеві співрозмовники “Корреспондента”, можливі і сутички з кримськими татарами, яких в одному тільки Генічеському районі 8 тисяч.

“Люди завжди шукають винуватця у своїх бідах. Хто організував блокаду? Татари! Знайдуться ті, хто вирішив, що через нас така важка ситуація”, – висловлює свої побоювання журналу Асан Алієв, колишній голова Херсонського національного Меджлісу.

Але губернатор області Андрій Гордєєв ділиться досить оптимістичними прогнозами щодо майбутнього регіону. Він каже, що вплив на мешканців має російська “пропаганда”, але більшість херсонців – на боці України, додає “Корреспондент”.