У Херсоні відзначили День Гідності та Свободи

22 листопадаа 2016 08:55

dsc_0173

До третьої річниці Революції Гідності у Херсоні пройшли кілька офіційних заходів. Усі вони пройшли в дусі традиційних святкувань подібних патріотичних заходів і не вирізнялися креативністю в організації.

Заклади культури готували свої проекти: відеопрезентації, покази фільмів, літературно-мистецькі-програми, музейні виставки. А ввечері на площі Свободи відбувся урочистий мітинг. Кількасот городян прийшли згадати події трирічної давнини, коли по всій країні люди почали виходити на протести проти відмови тодішньої влади підписувати угоду про асоціацію з ЄС. Щоправда, активістів, які починали Євромайдан у Херсоні, було небагато. Було чимало чиновників, військових, правоохоронців, представників духовенства.

dsc_0227

У Херсоні протести почалися ввечері 22 листопада. Спочатку біля кінотеатру «Україна», а потім на площі Свободи. Цей та інші дні Євромайдану згадували його учасники. Головний їхній меседж – зміни в країні далекі до завершення, так само, як і дотримання владою тих цінностей, за які люди виходили мільйонними мітингами, а тому – «боротьба триває».

dsc_0230

До присутніх звертались і перші особи міста й області. Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко, який з перших днів був учасником акцій протесту в Херсоні і Києві заявив, що саме молодь стала рушійною силою тих днів. «Тоді здавалось, що Азаров, Янукович, Путін – це така чорна сила, яку не можна подолати. Але українці, і в першу чергу молодь, вирішили інакше. Якщо говорити відверто, то не лише гідність і свободу тоді здобував наш народ. Українці не дали Путіну створити свою імперію за рахунок України. Прості українці змінили хід історії», – заявив мер.

dsc_0249

Після офіційної частини люди рушили до Алеї Героїв Незалежності, де відбулася панахида за загиблими активістами Майдану та учасниками АТО.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора