У Херсоні виготовили серію відеороликів про історію краю

16 листопадаа 2016 08:55
img_8338

Фото Івана Антипенка

15 листопада в Херсоні відбулося представлення VI етапу Всеукраїнського соціального культурно-просвітницького проекту «Таємниці мого міста». Херсонцям представили короткі культурно-просвітницькі фільми у форматі discovery history, які розкривають малодосліджені сторінки історії краю. Під час події показали сім етюдів із загального доробку молодої команди, зокрема місцеві історії Херсонщини. Це такі фільми, як «Чумаки» — про стародавню професію сучасних далекобійників та промислову батьківщину чумаків, «Чорний Корсар» — про національного українсько-американського героя Пола Джонса, «Дари Каруана», «Миротворці» та інші.

Протягом наступних місяців мешканці міста зможуть переглядати серії проекту щотижня в кінотеатрі «Мультиплекс» перед початком касових сеансів у форматі кіножурналу. А до кінця року всі історичні ролики покаже обласний телеканал «Скіфія».

Своїм завданням автори проекту «Таємниці мого міста» бачили виокремлення історичного спадку, який дожив до наших днів у матеріально-культурному (книжка, альбом, будинок) або ідейно-культурному плані (пісня, вірш, рекорд тощо), та усвідомлення його впливу на історію краю, країни і світу загалом.

Для Херсона знаково, що кілька серій було створено на території цієї області, а героями фільмів стали місцеві мешканці: громадські діячі, представники туристичного бізнесу, реконструктори, любителі краєзнавства. «Цей відеопроект дає можливість іншою мовою, не текстовою, познайомитися з цікавими сторінками історії Херсона, — коментує херсонський краєзнавець Сергій Дяченко. — З одного боку, про історію міста написано багато, з іншого — наша історія хибує узагальненнями. Про конкретну подію, про окремий будинок, про історичну особистість важко розказати так, щоб це здійснило враження й відклалося в голові. Команда обрала невідомі подробиці історичної спадщини міста, але такі, що дають змогу скласти уявлення про місто й загалом, адже вони напрочуд характерні для Херсона. І це справляє враження, і це запам’ятовується».

За словами керівника турагенції ХерсON Павла Білецького, який брав участь у зйомках фільмів і допомагав команді проекту шукати локації для зйомок, «Таємниці мого міста» є показовим кроком у поширенні знань про Херсонщину, а отже, і залучення до регіону туристів. «Проект піднімає на поверхню не тільки те, що маємо, а й те, що призабулося, — каже Павло. — Саме таким чином і відбувається реклама нашого регіону».

Іван АНТИПЕНКО, «День»