На Херсонщині екоактивісти реалізували проект з відновлення степової річки

8 листопадаа 2016 08:20
visitkherson.gov.ua

visitkherson.gov.ua

Протягом 2016 року члени Українського товариства охорони птахів (ТОП) за фінансової підтримки Фундації «Кока-Кола» активно працювали над впровадженням проекту «Відновлення річки Каланчак для природи і майбутніх поколінь». Каланчак — мала степова річка, що є єдиною прісноводною артерією, яка живить посушливі степові території Каланчацького району.

«Раніше річка була важливим транспортним водним шляхом Таврії. У різні пори року річка слугувала притулком для багатьох водно-болотних птахів, але нині внаслідок суттєвого антропогенного впливу Каланчак перетворився на ланцюг ставків зі стоячою водою, — розповідає координатор проекту Вікторія ШЕВЧУК. — Ми вирішали допомогти місцевій громаді, яка вже багато років звертається до державних органів з проханням відновити річку. Про співпрацю домовилися з райдержадміністрацією».

У січні цього року активісти провели експертну регіональну зустріч, щоб визначити причини і намітити план дій за проектом. Після детального вивчення експертами стану річки було надано практичні рекомендації щодо першочергових заходів, зокрема забезпечення проточності річки, додавання в неї води та подальший моніторинг за станом річки після впровадження практичних заходів.

«Цього року весна і початок літа були дуже дощові, тому необхідні роботи з прочищення мостопереїздів у селищі Новоолександрівка ми розпочали тільки на початку липня, — розповідає Вікторія. — Як наслідок, ми прочистили три мостопереїзди від сміття і бетонних брил, що дало змогу понизити рівень ґрунтових вод у самому селищі й відновити проточність річки».

Живлення ріки відбувалось за рахунок водообміну з Каркінітською затокою і надходження води з Північно-Кримського каналу, але внаслідок кліматичних та інших змін живлення річки з прісних джерел повністю перекрите, через що русло пересихає в посушливі періоди року. «Питання про те, як додати води в річку, команда проекту обмірковувала тривалий час, але таки знайшла альтернативне рішення. За радянських часів у районі Каланчака було пробито чимало самовиливних свердловин, багато з яких функціонують. Тому в співпраці з каховською гідромеліоративною експедицією ми відібрали кілька свердловин, які підлягають відновленню з подальшим відведенням води в річку. Завдяки цьому було відновлено чотири самовиливні свердловини, які, за підрахунками експертів, мають дати 1 800 000 кубометрів прісної води в річку», — каже Вікторія.

Як вона зазначає, за проектом місцеві активісти, здебільшого учні шкіл місцевих селищ, також долучились до акцій з прибирання берегів та русла річки від побутового сміття. В них взяли участь близько 200 волонтерів, які зібрали 230 мішків сміття й висадили 2600 саджанців верболозу для укріплення берегів річки. В межах проекту також заплановані роботи з відновлення ставку в колишньому маєтку Софії Фальц-Фейн у селі Роздольне.

Іван АНТИПЕНКО, «День»