Генічеську вже не вистачає газу

27 Жовтня 2016 07:20
ФОТО AZOVHOTELS.UA

ФОТО AZOVHOTELS.UA

Збільшити потужність видобувних свердловин заважають погодні умови.

У Херсонській ОДА заявляють, що тримають ситуацію на контролі, однак це не впливає на проблему постачання газу до Генічеська, яка виникла уже 23 жовтня. Того дня понад 600 абонентів багатоквартирних будинків міста почали відчувати нестачу тепла. «Проблема аварійного відключення газу виникла через те, що підприємство «Пласт» завчасно не переставило заглушки системи видобутку газу на зимовий період, що збільшило б потужність газовидобувних свердловин в опалювальний сезон. Наразі була спроба доставити працівників «Пласту» до видобувної платформи гвинтокрилом, але вона виявилась невдалою через штормову погоду в районі», — коментує ситуацію заступник голови Херсонської ОДА Олександр Адамчик.

За даними синоптиків, вітряна погода і шторм в Азовському морі можуть триматися ще кілька днів. За словами міського голови Генічеська Олександра Тулупова, з обласною адміністрацією узгодили рішення вимикати газ на деяких територіях і таким чином економити паливо. Попри це, вважає Тулупов, проблем не уникнути. «У нас видобувається 70 тисяч кубів на добу, а в пікові температури нам потрібно 90 — 110 тисяч кубів на добу. Ми не домовилися про те, де нам будуть постачати», — говорить мер Генічеська.

Нагадаємо, проблеми з газопостачанням у Генічеському районі Херсонщини виникли в січні цього року. Постачання газу для потреб населення в літній період здійснюється за рахунок видобутку на Стрілковому родовищі. Надлишок видобутого влітку газу передавався для тимчасового зберігання в ПХГ Глібовське, яке розташоване на території півострова. Взимку український газ відбирався з ПХГ і направлявся в Генічеськ для покриття пікових рівнів споживання. Однак після окупації Криму Росією самопроголошена кримська влада не повертає українського газу на територію Генічеського району. Через це в січні цього року без опалення на кілька днів залишилися близько чотирьохсот приватних будинків.

Протягом 2016 року обласна влада не змогла вирішити проблему. В ОДА порушували питання на рівні уряду, але, як кажуть в адміністрації, їх не чують. За словами голови ОДА Андрія Гордєєва, підключення Генічеська до української газотранспортної системи коштуватиме орієнтовно один мільярд гривень.

Іван АНТИПЕНКО, «День»