Вакцинація в Херсонській області продовжується

20 Жовтня 2016 11:30
ar.volyn.ua

ar.volyn.ua

Щеплення щороку рятують життя 3 мільйонам осіб в усьому світі, тому імунізація залишається одним з найбільш ефективних, економічно доцільних методів профілактики інфекційних захворювань та попередження епідемій.

Завдяки їй у світі було викоренено натуральну віспу, у багатьох країнах — правець новонароджених. За словами директора Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Віктора Короленка, за кошти державного бюджету 2015 року з початку поточного року централізовано від Міністерства охорони здоров’я України Херсонщина отримала 10 імунобіологічних препаратів на загальну суму 9703,11 тис. грн, що становить 66,4% від наданої потреби.

На сьогодні отримано наступні імунобіологічні препарати (відсоток від наданої потреби 2015 року):

  •  вакцину проти кору, краснухи, паротиту у кількості 9800 доз (31,8%),
  •  вакцину проти сказу – 840 доз (100%),
  •  проти гепатиту В – 35150 доз (44,9%),
  •  проти гемофільної інфекції 31578 доз (100%),
  •  комбіновану вакцину «Пентаксим» для комплексного вакцинування дітей віком до одного року життя проти дифтерії, правця, кашлюку, гемофільної інфекції, поліомієліту – 7650 доз (27,3%),
  •  вакцину для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигену (АДП-М) – 240000 доз (70,6%),
  •  анатоксин дифтерійно-правцевий (АДП) – 16700 доз(100%),
  •  вакцину для профілактики туберкульозу (БЦЖ вакцина) – 81500 доз (100%),
  •  вакцину для профілактики дифтерії, правця та кашлюку(АКДП) – 97470 доз (100%),
  •  оральну вакцину для профілактики поліомієліту(бОПВ) – 23510 доз (82%).

«Вакцини, придбані міжнародними організаціями для використання в Україні, пройшли пре-кваліфікацію Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та виготовлені провідними світовими виробниками відповідно до найвищих міжнародних стандартів, – зазначив Віктор Миколайович. – Цими препаратами користуються розвинені країни світу, що підтверджує їх безпечність та ефективність».

Всі ці вакцини входять до національного календаря щеплень, розробленого для забезпечення захисту дітей від небезпечних захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. В області створено умови для повноцінної реалізації програми рутинної імунізації.

Коригування національного календаря щеплень проводиться відповідно до віку, стану здоров’я, у разі порушення календаря та для ВІЛ-інфікованих дітей. Планові щеплення робляться проти поліомієліту, правця, кашлюку, кору, дифтерії, туберкульозу, гемофільної інфекції, гепатиту В, паротиту, краснухи. Також проводяться щеплення за епідемічними показниками (при масовій циркуляції захворювання, керованого засобами імунопрофілактики), як сталося зі спалахом поліомієліту. Індивідуальний календар розписують педіатри або сімейні лікарі згідно з інструкціями.

Перед проведенням щеплення кожну дитину має оглянути лікар та медсестра. Де б не робилося щеплення, в школі чи в медзакладі, дитина впродовж 30 хвилин після нього має знаходитися під наглядом медпрацівника.

Централізоване надходження імунобіологічних препаратів до області продовжується.