До Дня серця у Херсоні відбудеться навчально-профілактична акція

29 Вересня 2016 09:12

14520441_1185437268169501_4381230481364784147_nДо Всесвітнього Дня серця, який відзначається щорічно 29 вересня і покликаний звернути увагу суспільства на проблему серцево-судинних захворювань, у Херсонській міській клінічній лікарні ім. А. і О. Тропіних відбудеться акція з виявлення факторів ризику розвитку хвороб системи кровообігу.

29 вересня з 9.00 до 13.00 у всіх поліклініках лікарні (в холах і долікарняних кабінетах) бажаючим буде проводитися вимір артеріального тиску, експрес-аналіз рівня цукру крові, а також зняття електрокардіограми.

Відвідувачі зможуть отримати консультації фахівців щодо профілактики захворювань серцево-судинної системи, боротьби з факторами ризику та збереження здоров’я, при необхідності – визначитися з подальшим лікуванням.

Також у ході акції можна буде дізнатися про причини і перші симптоми хвороб серця, основи першої допомоги при невідкладних станах, наприклад, гіпертонічній кризі або нападі стенокардії.

Хвороби системи кровообігу в сучасному світі, в тому числі в Україні, називають проблемою № 1. Протягом останніх 20-ти років поширеність цієї патології в нашій країні зросла приблизно в 3 рази. Україна займає одне з перших місць в Європі за рівнем смертності від хвороб системи кровообігу.

Фахівці ще раз акцентують увагу на тому, що підвищений артеріальний тиск є фактором ризику серцево-судинних захворювань, розвитку серцевої недостатності, захворювань нирок. Тому контролювати його надзвичайно важливо, щоб запобігти виникненню ускладнень, в першу чергу, інсультів та інфарктів.

Крім того, потрібно пам’ятати, що цукровий діабет вважається незалежним фактором ризику серцево-судинних захворювань. Підвищення тиску в поєднанні з надмірним рівнем цукру в крові часто може приводити до ішемічної хвороби серця. Людям з цукровим діабетом слід контролювати показники вимірювання артеріального тиску більш ретельно.

Наявність цукрового діабету також значно підвищує ризик розвитку інсульту. Згідно з даними, до 75% всіх випадків смерті хворих з цукровим діабетом обумовлені гострою серцево-судинною патологією.

При цукровому діабеті є ряд факторів, які можуть сприяти передчасному виникненню і прогресу атеросклерозу, і чим більше їх виявлено у хворого, тим вища загроза захворювання.

Близько 40-60% пацієнтів з діабетом 2 типу страждає гіпертонією. У свою чергу артеріальна гіпертензія є фактором ризику багатьох ускладнень цукрового діабету, таких як діабетична стопа, ретинопатія, порушення периферичного і церебрального кровообігу.

В рамках місячника профілактики хвороб кровообігу в лікарні будуть організовуватися лекції і бесіди, консультації лікарів, круглі столи, виставки, тематичні стенди, підготовлений інформаційний матеріал.