Як отримати максимум користі від прочитаного

18 Серпня 2016 11:25
inspired

inspired

Якщо ви вже обрали, яку книгу (чи книги) взяти із собою на літній відпочинок, то саме час поговорити про те, як отримати максимум користі від того, що ви саме читаєте. Декілька рекомендацій для тих, хто хоче не просто відкласти чергову прочитану книжку, а здобути новий досвід та нові практичні знання.

1. Робіть виписки, закладки та підкреслюйте цитати. Час промине – і вам захочеться пригадати, що вам сподобалось чи не сподобалось у прочитаному.

2. Складіть список ідей, які у вас з’явились під час читання книги чи за деякий час після того. Особливо це стосується ділової літератури або книжок із практичними порадами, кулінарними рецептами.

3. Спробуйте проаналізувати почуття та думки, котрі були викликані прочитаним. Що ви відчували, читаючи історію життя та взаємовідносин братів Карамазових? Огидно вам чи приємно читати сцени із «50 відтінків сірого»? «Читець» та «Щоденник Анни Франк»:  чи змінили вони ваше ставлення до подій Другої Світової?

4. При нагоді порівняйте книгу та її екранізацію. Як не дивно (і не сумно), 80% аудиторії у кінозалах цього року не читали «Анну Кареніну», і траплялись люди, котрі протягом перегляду стрічки по декілька разів були «точно впевнені», що Анна «зараз помре». Залишимо у спокої питання загальної освіченості: просто зазвичай екранізація не передає і половини подій та нюансів у стосунках між героями, котрі автор виклав у книзі.

5. Обов’язково поділіться враженнями. Можна зробити це за допомогою блогу, у соціальних мережах, у розмові із друзями чи в колі близьких – це вже на ваш розсуд. Але книжка, котра не лише була прочитана, але й порекомендована, обговорена та передана далі – це ще один маленький, але суттєвий крок для збагачення новими знаннями й новим натхненням усіх тих, хто вам небайдужий.

Які б поради ви могли додати до цього переліку?

Фото: little-moonshine

Джерело: Іnspired