Херсонці мають змогу безкоштовно пройти обстеження на ВІЛ

8 Серпня 2016 11:32

snid_1Україна залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 290 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз.

Станом на 1 квітня 2016 року на обліку в Україні перебуває 128 455 ВІЛ-інфікованих пацієнтів, за перше півріччя 2016 року зареєстровано 7 612 нових випадків ВІЛ-інфекції (з них 1 365 дітей до 14 років).

Всього з 1987 року в нашій державі офіційно зареєстровано 287 970 нових випадків ВІЛ-інфекції, від СНІДу померло 39 887 осіб. Більшість випадків інфікування ВІЛ в Україні на сьогодні реєструються у молодих людей віком від 15 до 30 років.

Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська й Одеська області, а також місто Київ. В Херсонській області на даний час проживає 4086 осіб зі встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція.

Майже 50% випадків вперше виявленої ВІЛ-інфекції діагностується на 3 або 4 стадіях хвороби. Діагностика ВІЛ на ранній стадії дозволить вчасно розпочати лікування, яке попередить ускладнення, покращити якість і тривалість життя пацієнта, вбереже від розповсюдження інфекції серед здорового населення.

Тестування на ВІЛ проводиться як за рекомендацією медичного працівника, так і з ініціативи самого пацієнта.

Обстеження на ВІЛ рекомендовано:

1. Якщо Ви практикуєте ризиковану поведінку (часта зміна статевих партнерів/незахищені статеві стосунки, вживання наркотиків, особливо ін’єкційним шляхом);

2. Якщо останнім часом:

– маса тіла зменшилася на 10% по відношенню до вихідної,

– шкіра і слизова уражаються вірусами, грибками, бактеріями,

– часто повторюються напади герпетичної інфекції,

– страждаєте на діарею без видимих причин і /або підвищення температури тіла, що тривають більше 1 місяця;

– хворієте на туберкульоз різних органів;

– наявні хвороби викликані цитомегаловірусом, токсоплазмозом;

– часто хворієте на пневмонію;

– хворієте на злоякісні новоутворення.

На сьогодні обстеження на ВІЛ можна пройти за допомогою «швидкого тесту», результат буде відомий уже через 15-20 хвилин після забору крові. Для проведення безкоштовного тестування необхідно звернутися до кабінету інфекційних захворювань або кабінету «Довіра» в центральних районних або міських лікарнях за місцем проживання.

У місті Херсоні безоплатне обстеження швидким тестом можна пройти також в обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, який розташований за адресою пр. Береговий, 3, (Острів), каб. №46, тел. «Гарячої лінії з питань ВІЛ/СНІДУ» – 050 4159709.

Обстеження проводиться виключно конфіденційно та безкоштовно.

Пам’ятайте: ВІЛ – не вирок! Продовжити життя може лікування антиретровірусними препаратами, що закуповуються державою безкоштовно.