Лісові ягоди і плоди — дари природи для вашого здоров’я

6 Серпня 2016 13:10
epochtimes

epochtimes

Що таке смак літа? Для багатьох це смак лісових ягід, дбайливо зібраних на галявині або лісовий хащі. Лісові ягоди і плоди — справжнє джерело вітамінів та інших корисних речовин: у деяких ягодах вміст вітамінів і антиоксидантів навіть дорівнює або трохи перевищує добову норму потреби нашого організму.

Не тільки народна медицина використовує лісові ягоди для приготування різних лікарських препаратів: офіційна медицина також використовує екстракти і витяжки з ягід.

Суниця — одна з найсмачніших лісових ягід. Суниця містить надзвичайно велику кількість корисних речовин: вітаміни С і В1, В6, мікроелементи, фолієву кислоту, каротин, саліцилову, нікотинову, лимонну, хінну та інші кислоти, флавоноїди, легкозасвоювані цукри — глюкозу і фруктозу — в суницях їх більше, ніж у будь-яких інших ягодах.

Корисні як свіжі ягоди суниці, так і сушені: в ході сушіння корисні властивості ягід не пропадають. При захворюваннях шлунка, гіпертонії, атеросклерозі, каменях у нирках і печінці, подагрі корисні свіжі ягоди суниці. Для лікування ран і порізів застосовують сік суниці.

Відвари і настої із сушених ягід суниці мають потогінну, сечогінну і протимікробну дію, регулюють травлення та мінеральний обмін.

Такі ягоди як брусниця, чорниця і лохина ефективні в профілактиці хвороби Альцгеймера завдяки вмісту речовин, які сповільнюють вікову дегенерацію тканин центральної нервової системи.

Американські геронтологи з Флоридського університету та університету Тафтса вважають, що захисна дія цих лісових ягід пояснюється не тільки вмістом сильних антиоксидантів. Чорниця, брусниця і лохина містять певні речовини, які впливають на проходження хімічних сигналів між нейронами.

Крім цього, чорниця попереджає розвиток ракових пухлин, знижує рівень цукру в крові, покращує імунітет. Як антиоксидант, чорниця запобігає ранньому старінню шкіри і всього організму. Також, як багато хто знає, ягоди чорниці особливо корисні тим, хто має проблеми із зором, сітківкою ока і м’язами очного яблука. Крім цього, чорниця — відмінний натуральний антибіотик.

Брусниця — ще одна корисна лісова ягода, потужний імуномодулятор, що містить цілий комплекс вітамінів і мінеральних речовин. Препарати на основі брусниці застосовують як дезінфікувальний, сечогінний засіб при лікуванні циститу, сечокам’яної хвороби. Брусниця має протизапальну дію у лікуванні застуди: пригнічує розвиток мікробів і виводить токсини з організму.

Ягоди ожини особливо корисні тим, хто має проблеми шлунково-кишковому тракту. При шкірних захворюваннях рекомендують компреси з ягід і листя ожини. Ягоди цієї рослини можна вживати в досить великій кількості.

Малина — родичка ожини — не менш корисна для здоров’я. Містить лимонну, яблучну, винну саліцилову і інші органічні кислоти, вітамін С, А, В1, В12, РР, залізо, мідь, солі калію, йод. За рахунок вмісту кумаринів, ягоди малини нормалізують згортання крові і знижують рівень протромбіну.

Взимку заморожені ягоди малини можна додавати в негарячий чай: вони допомагають у лікуванні застуди, грипу.

Ягоди ожини особливо корисні тим, хто має проблеми шлунково-кишковому тракту. При шкірних захворюваннях рекомендують компреси з ягід і листя ожини. Ягоди цієї рослини можна вживати в досить великій кількості.

Малина — родичка ожини — не менш корисна для здоров’я. Містить лимонну, яблучну, винну саліцилову і інші органічні кислоти, вітамін С, А, В1, В12, РР, залізо, мідь, солі калію, йод. За рахунок вмісту кумаринів, ягоди малини нормалізують згортання крові і знижують рівень протромбіну.

Взимку заморожені ягоди малини можна додавати в негарячий чай: вони допомагають у лікуванні застуди, грипу.