На виборах у 183 окрузі реальних кандидатів не більше чотирьох

29 Червня 2016 08:55
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

28 квітня народний депутат Андрій Гордєєв, обраний від Блоку Петра Порошенка «Солідарність», достроково припинив свої повноваження через призначення головою Херсонської ОДА. У зв’язку з цим ВР призначила проміжні вибори по 183-му округу (частина Херсона і Білозерский район області) на 17 липня цього року. 21 червня закінчилася реєстрація кандидатів, які поборються за депутатський мандат. «День» пропонує перші оцінки перебігу кампанії.

КАНДИДАТИ

Одразу 30 громадян зареєструвалися в ЦВК для участі в проміжних виборах на Херсонщині. Така кількість пов’язана не тільки з амбіціями місцевих політиків, а й є результатом давньої технології з розсіювання голосів. Прогнозовано тут зібралися представники всіх партій, представлених в українському парламенті, низка маловідомих осіб, люди з однаковими прізвищами потенційних лідерів перегонів… Утім, реально за мандат боротимуться три-чотири кандидати.

Найчастіше фаворитом називають чинного голову Херсонської обласної ради Андрія Путілова, якого було обрано народним депутатом по цьому ж округу 2012 року від «УДАРу». Тоді Путілов набрав майже 40% голосів. Цього разу його висуває президентська партія «Солідарність». Після звільнення з посади голови ОДА, на якій Путілов не досягнув значних результатів, він став депутатом облради і зібрав голоси для підтримки своєї кандидатури на посаду голови. Тепер в Путілова є фактично все для перемоги: спокуса використання адмінресурсу, підтримка багатьох депутатів місцевих рад від президентської партії й лояльний голова ОДА Андрій Гордєєв, який не приховує своєї підтримки Путілова. З фінансовими можливостями, якими володіє сім’я Путілових (зокрема ТОВ «Механічний завод»), проблем у цього кандидата ніколи не було.

Чи не найбільшу конкуренцію Путілову може скласти кандидат від «Батьківщини», екс-голова ОДА і чинний депутат облради Юрій Одарченко. За ним стоїть потужна партійна мережа, порівняно велика пізнаваність серед херсонців і активна візуальна кампанія, під час якої Одарченко вирішив критикувати реформу децентралізації в Україні, охрестивши її «геноцидом села».

Несподіванкою цих виборів може стати Ілля Кива — кандидат-самовисуванець, боєць батальйону оперативного призначення імені Героя України генерала Сергія Кульчицького Нацгвардії України, колишній заступник начальника УМВС в Херсонській області. Він проводить епатажні зустрічі з виборцями, де на місці намагається вирішити питання з заборгованістю мешканців по електроенергії, критикує владу, обіцяє боротися із наркозлочинністю, формує образ жорсткого борця за справедливість.

«Андрій Путілов, Юрій Одарченко, Ілля Кива, Михайло Опанащенко («Відродження». — Авт.), Анна Середа («Опозиційний блок». — Авт.). Решта, якщо й має високі рейтинги, то локально в окремих населених пунктах, а їхні суб’єкти висування мають високу варіативність, тобто для виборця не є критичним вибір конкретної партії з групи подібних, — коментує політичний експерт ХОО КВУ Володимир МОЛЧАНОВ. — Фактично перемога майже у кишені в Путілова. Антиукраїнський виборець не сприйматиме ані Середу, маловідому й неавторитетну для селян, ані Опанащенка, чия політична позиція незрозуміла. Ніхто не спробував перевести кампанію в ідеологічне русло. Потенційною темною конячкою міг би стати Кива, якби розвинув репутацію божевільного у галасливу кампанію з численними погрозами й обіцянками. Але створений навколо нього інформаційний вакуум, відсутність партійної підтримки та нездатність працювати з місцевими лідерами думок, схоже, роблять свою справу».

ОБІЦЯНКИ

У своїх передвиборчих програмах кандидати не дуже переймаються проблемами Херсонщини. Натомість у разі перемоги вони обіцяють займатися широким спектром тем: від зниження тарифів на послуги ЖКГ до повернення миру на Донбасі. Дехто просто переписав програмні пункти своєї партії, що свідчить про технічну роль таких кандидатів. «Надати громадянам право відкликати чиновників і суддів на місцевих референдумах. Звільнити від оподаткування представників творчих професій. Забезпечити «формування та реалізацію єдиної наркополітики в державі». Ввести систему оподаткування, при якій кожен українець самостійно декларуватиме доходи та сплачуватиме податки. Забезпечити 10-відсоткове зростання ВВП. Знищити корупцію. Ввести замість обласних і районних адміністрацій виконкоми місцевих рад. Усе це — пункти передвиборчих програм…» — зазначає в матеріалі для газети «Вгору» журналіст В’ячеслав Гусаков, який опрацював передвиборчу програму основних кандидатів у нардепи по 183-му округу.

КАМПАНІЯ

Агітація поки що проходить мляво. Візуально помітні лише названі вище кандидати й кілька інших. Наприклад, керівник Облмуздрамтеатру ім. М. Куліша Олександр Книга, якого висунув «УКРОП». Утім, можна сміливо прогнозувати, що ближче до дня голосування боротьба за електорат загостриться. А з нею — й традиційні форми підкупу виборців: подарунки школам, лікарням, продуктові набори пенсіонерам і овочеві «ярмарки» за низькими цінами.

«Через літній період сільський виборець, що складає лише третину від округу (а з передмістям — 40%), отримає відносну перевагу в активності, позаяк містяни розслабляються і масово виїжджають на моря, а в селян, навпаки, — жнива, — міркує Володимир Молчанов. — Вирішальними факторами в боротьбі за мандат стануть: адмінресурс, перевага в дільничних комісіях, наявність тітушкоподібних маркетингових структур, вплив сільських голів та іншого істеблішменту, пригодованого щедрим фінансуванням на тлі решти області. Уже цього цілком досить для перемоги, а як останній довід є чимало залежних від влади виборців (Дар’ївська колонія, геріатричний пансіонат), де результат традиційний — абсолютна перевага партії влади.»

Іван АНТИПЕНКО, «День»