Український світ замість «русского мира» та «єврокомунізму»

24 Червня 2016 16:34

toloka-22.04.2016-19Виступаючи на слуханнях у Спілці письменників щодо стратегії розвитку сучасної України, лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко звернув увагу на те, що протягом останнього часу політичною елітою неодноразово висловлювалися спроби міфологізації так званого єврооптимізму, за якими, мовляв, Україна заживе щасливим власним життям, якщо буде виконувати настанови міжнародних фінансових організацій, Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу.

Зокрема, уряди А. Яценюка та В. Гройсмана дуже добре освоїли цю «грамоту», коли будь-які непопулярні та антисоціальні рішення обґрунтовували як такі, що нібито вимагаються МВФ чи відповідають європейським принципам. Отож, для того, щоб реалізувати цю своєрідну нову комуністичну ідею про «світле майбутнє в європейському капіталізмі», наша влада йшла на неймовірні поступки і виконувала все (що потрібно і не потрібно) від різноманітних європейських структур. В результаті – у нас майже знищена власна національна економіка, власний експортний потенціал, Україна перетворилась на сировинний придаток, значно знизився рівень життя громадян…

«Водночас, стало зрозуміло, що в Європі чекають не слабку корумповану Україну, а успішну державу з власною ідеологією, сильною економікою та стабільним середнім класом! Саме така держава мала би більше шансів зайняти місце в європейській спільноті, а не та країна, яка ходить з протягнутою рукою», – зауважив Микола Томенко.

Тому, за його словами, цілком очевидно, що європейські інститути – це не визначальний, а лише ОДИН із багатьох інструментів того, як можна покращити якість життя людини, соціальні стандарти та будувати успішне суспільство.

«До речі, історія з референдумом у Великобританії щодо членства в ЄС ще раз підтверджує, що зміна міфологічного тренду часів Радянського Союзу про те, щоб жити у «щасливому комуністичному суспільстві» на нинішній міф про те, що ми повинні потерпіти кілька років (або, як каже В. Гройсман, 10 років), щоб далі жити щасливо у Європейському Союзі, – є не просто нереальним, а й шкідливим», – вважає М. Томенко.

На його переконання, необхідно спиратися на власну, українську мрію, яка будується на необхідності піднесення власної економіки, власної освіти, науки, культури тощо. Саме така – сильна і самобутня Україна – може претендувати на гідне місце у Європі.

«Тому настав час змінити світоглядну стратегію України: на сьогодні українська мрія важливіша за європейський комунізм!», – підсумував він.