Прозорі бюджети: Громадські активісти навчали депутатів Білозерської селищної ради

30 Березня 2016 10:44

Новообрані депутати Білозерського району дізнавались про механізми залучення громадян до формування місцевих бюджетів.

23 березня для депутатів Білозерської селищної ради пройшов семінар “Залучення громадськості до участі у бюджетному процесі”.

Показово, що половина учасників — це новобрані депутати. За їх словами, ніякого навчання для них не було організовано і тому народні обранці самостійно вивчали законодавство.

Юристка Білозерського Центру правової інформації та консультацій Людмила Загоровська ознайомила учасників семінару з законодавством у бюджетній сфері, більш детально зупинилася на стадіях бюджетного процесу і механізмах залучення громадськості. Учасники дізналися, що бюджетний регламент — це важливий документ, у якому визначено порядок і строки складання, розгляду, затвердження бюджету, а також організація його виконання.

Також під час семінару піднімали питання доступу до інформації про використання бюджетних коштів. Учасники розібралися, які вони мають права при отриманні інформації, яка інформація вважається таємною, і які дані вважаються персональними, а отже – закритими, в чому різниця між депутатським запитом та депутатським зверненням.

Організатори зібрали побажання і теми для проведення наступних семінарів. Депутати хотіли б покращити свої знання із тендерних закупівель (особливо придбання продуктів для харчування дітей в закладах освіти), земельні відносини та порядок виділення земельних ділянок, питання депутатської етики, що таке Статут громади і навіщо він потрібен.

Фото Катерини Павловської, МЦРР. Юристка Людмила Загоровська розповідає про стадії бюджетного процесу

Фото Катерини Павловської, МЦРР. Юристка Людмила Загоровська розповідає про стадії бюджетного процесу

Довідка
Семінар пройшов в рамках проекту «Сільським громадам – прозорі місцеві бюджети», який впроваджується Білозерським Молодіжним центром регіонального розвитку спільно з газетою «Придніпровська зірка», в рамках ініціативи «Громадянське суспільство та ЗМІ – за прозорі місцеві бюджети!». Остання виконується Одеською обласною організацією «Комітету виборців України», Фундацією «Відкрите суспільство» та громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Посольства Фінляндії в Україні.