На Херсонщині під загрозою знищення 25 тисяч гектарів сільгоспугідь

7 Березня 2016 09:50
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

ФОТО З АРХІВУ «Дня»

На початку цього року завершився термін контракту на поставки електроенергії з Об’єднаної енергетичної системи України до окупованого Росією Криму. Новий контракт із самопроголошеною кримською владою не підписано. Внаслідок цього залишається відключеною лінія «Каховська-Титан». Раніше електропостачання споживачів Херсонської області здійснювалося від підстанції «Титан». Але за рішенням «Укренерго» її переведено на резервну схему роботи. Таким чином, насосні станції, які подають воду зрошувальними каналами в Чаплинському і Каланчацькому районах, майже припинили роботу.

Днями проблему обговорювали в ОДА. Сільгоспвиробники стверджують, що в разі відсутності подачі електроенергії під загрозою знищення залишається орієнтовно 25 тисяч гектарів урожаїв. Збитки можуть сягнути 100 мільйонів гривень, зазначив голова Аграрного союзу Ігор Брагінець. Особливо це стосується культур, які потребують багато вологи (рис, соя, кукурудза). Після окупації Криму Росією Херсонщина стала головним постачальником рису в Україні. За даними Інституту рису НААН України, рисові плантації тут займають 17 тисяч гектарів. Тож втрата врожаю може призвести до значного подорожчання цієї культури.

Вихід у цій ситуації полягає в будівництві ще однієї підстанції в Каланчацькому районі. Для цього Херсонська ОДА звернулася до Нацкомісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з пропозицією внести зміни до інвестиційної програми ПАТ «ЕК «Херсонобленерго» на 2016 рік і передбачити фінансування для будівництва такої підстанції.

Як розповів заступник голови Херсонської ОДА Вадим Чабан, НКРЕКП прийняла позитивне рішення і «Херсонобленерго» тепер зобов’язане почати будівництво, використавши власні кошти для розвитку і модернізації енергосистем. 2 березня в адміністрації проблему обговорювали у складі робочої групи з представників влади і бізнесу. Технічний директор «Херсонобленерго» Володимир Гетманов повідомив, що компанія має розроблений проект і на його підставі буде розроблятись землевпорядна документація. Будівництво та підключення нової підстанції планують закінчити до 1 липня 2016 року. Втім, як говорять аграрії, вода необхідна вже за місяць, тож чи побудують підстанцію вчасно, покаже врожай.

Іван АНТИПЕНКО, «День»