Xepcoнcький пoeт зуcтpівcя зі cтудeнтaми XДУ

3 Березня 2016 09:45

ЗУКЦ125 лютого у Херсонському державному університеті відбулася творча зустріч студентів з головою Херсонської обласної організації Національної спілки письменників, лауреатом всеукраїнських літературних премій України, доцентом кафедри соціальних комунікацій нашого навчального закладу Василем Загороднюком. Ініціював проведення заходу сектор Український культурний центр (УКЦ) гуманітарного відділу ХДУ.

«Василь Загороднюк – поет-лірик, громадський діяч, відома постать на Херсонщині. Його поезія приваблює щирістю і безпосередністю звучання усамітненого голосу у поетичних формах», – так розпочала свій виступ ведуча заходу Олена Кутіщева. Вона розповіла, що народився поет на Вінничині, але доля тісно пов’язала його життя і творчість з Таврійським краєм. Василь Степанович є автором багатьох поетичних збірок. На його рахунку безліч публікацій в альманах та журналах, літературних розвідок.

Провідний фахівець УКЦ Валентина Усатюк, представляючи шанованого гостя аудиторії, зазначила, що нещодавно Василь Загороднюк відсвяткував свій 60-річний ювілей. І творчу зустріч присвятили саме цій визначній даті.

Щирі слова привітань на честь свого давнього друга висловив заслужений діяч мистецтв, поет, письменник, літературознавець та випускник нашого університету Валерій Павлович Кулик. А подарунком від нього став вірш «Тінь кам’яної баби», присвячений 60-річчю В.Загороднюка.

Крізь своє життя Василь Загороднюк несе палку любов до України, рідної мови, ліричної і неповторної української пісні. Тому справжнім музичним подарунком для поета стала пісня «Два кольори» у виконанні народного артиста України Харіса Ширінського під фортепіанний супровід лауреата всеукраїнських і міжнародних конкурсів Інни Кісельнікової. А дівочий ансамбль УКЦ «Коралі» та його керівник Антоніна Потужня виконали пісню на слова В.Загороднюка «Мамині надії» та пісню з репертуару Ольги Шандрик «Буду любити тебе».

Долучилася до привітань і молодь Херсонського державного університету. Студенти I курсу факультету культури і мистецтв Євген Полозов та Софія Буслер декламували вірші поета. А студент III курсу факультету філології та журналістики Влад Сурхаєв та викладач Академічного ліцею ім. Олега Мішукова при ХДУ Аліна-Ангеліна Дедушинська виконали композицію «Парасолька, що на двох».

Виступаючи перед молоддю В.Загороднюк звернувся до слів херсонського поета Миколи Братана: «Я ішов життям, не тротуаром, не скриваю: лоба десь набив. Не зовіть мене ви ювіляром, що я вам поганого зробив?». Василь Степанович із задоволенням декламував власні вірші, розповідав історію їх створення, а наостанок влаштував для присутніх аукціон з родзинкою, викликавши ажіотаж в аудиторії. Єдиним лотом стала його остання збірка поезій «Формула Сократа». Та на правах власника збірки поет змінив правила і подарував книжку студентці, яка запропонувала найвищу вартість.

Наприкінці творчої зустрічі поет відмітив, що символічним є те, що захід відбувся саме 25 лютого, адже у цей день народилася відома українська поетеса Леся Українка. В.Загороднюк зазначив, що є палким шанувальником її творчості, яку і зараз продовжує достеменно розглядати та продекламував авторський вірш «Танець Перелесника і Мавки».

Прес-центр ХДУ