Хто профінансує спортшколи Херсона?

29 Лютого 2016 08:58
ФОТО KHERSONLINE.NET

ФОТО KHERSONLINE.NET

Проблема постала у зв’язку з децентралізацією і реформою в бюджетній сфері. Раніше 12 дитячо-юнацьких спортивних шкіл області фінансували з держбюджету. Всього на їхні потреби виділялося понад 6,5 мільйонів гривень. У закладах працюють майже сто тренерів і навчається понад дві тисячі учнів. Наразі вирішено питання лише зі школою у Скадовську, яку профінансують із районного бюджету. У повітрі «зависли» 10 херсонських закладів і один — у Новій Каховці.

Днями у міській раді, під час засідання депутатської комісії з питань молоді і спорту, представники міської і обласної влади шукали компромісне рішення по співфінансуванню спортивних шкіл. Власне, так пропонують зробити у міській раді. Але чиновники з ОДА наполягають, що школи знаходяться на території Херсона, а отже — це проблема мерії.

«На січень і лютий 2016 року заробітну плату тренерів профінансовано за рахунок обласного бюджету. На це виділили майже один мільйон гривень. Але з березня питання залишається відкритим, — коментує начальник управління молоді і спорту Херсонської ОДА Юрій Семченко. — Оскільки в обласному бюджеті немає достатньо коштів, а також у зв’язку з фінансовою децентралізацією, школи мають фінансуватися з місцевого бюджету. Адміністрація пропонує міській владі оптимізувати ці школи із 10 до 5. Тобто зменшити адміністративний персонал, але в жодному випадку не тренерів чи учнів».

У міській раді натомість переконані, що область може знайти ресурси, і від своєї участі теж не відмовляються. «Так, ми хочемо залишити три школи в підпорядкуванні області, а інші готові взяти на утримання з міського бюджету, — каже голова депутатської комісії з питань молоді і спорту Валентин Сух. — Залишаємо всю базу, діти не відчують жодних змін, а тренерам, можливо, доведеться змінити запис у трудовій книжці, але продовжити працювати з тим же навантаженням. На жаль, ми не почули позицію міського управління молоді і спорту, були лише представники з області. Гадаю, це питання вони мають узгодити між собою, а потім приходити до депутатів із пропозиціями. Щоб вирішити цю проблему, був увесь 2015 рік, але чиновники не хотіли нею займатися».

Іван АНТИПЕНКО, «День»