Микола Томенко: Ситуацію зі здачею Криму треба детально розслідувати

23 Лютого 2016 13:30
lb.ua

lb.ua

Коментуючи актуальну дискусію щодо того, хто і як «здавав Крим» у 2014 році, народний депутат Микола Томенко висловив переконання, що треба розширити часові рамки дослідження і більш системно підійти до цього питання.

Про це він написав на своїй сторінці у «Фейсбуці».

«Лише один штрих: мій виступ у парламенті 4 лютого 2014 лютого про необхідність відкриття справи Генпрокуратурою і початок процедури розпуску кримського параламенту. Я тоді звертав увагу, що керівництво Верховної Ради АР Крим «прославилося» неодноразовими висловлюваннями проти української мови, історії, традицій та, власне, проти єдиної української держави. Крім того, президія кримського парламенту, фактично, розпочала політико-правову роботу щодо виходу зі складу України. А тому тоді на це мала би відреагувати Генпрокуратури України, оскільки йшлося про порушення Конституції та законів», – нагадав М. Томенко.

«Реакція на таку пропозицію була, на жаль, прогнозована: тодішні очільники України сказали, що переговорний процес не вичерпано, а найбільш проросійські кримські депутати запропонували мене…розстріляти, – згадує М. Томенко. – Згодом, вже у 20-х числах лютого ще можна було кардинально змінити хід кримських подій (зокрема, 23, 24 і 25 лютого, змінивши керівництво автономії), але тодішні політичні лідери України більше переймалися поділом посад за партійними квотами, а «кримське питання» відклали на потім».

На думку Миколи Томенка, тодішня толерантність і неадекватність дій української влади сприяла подальшій реалізації сценарію «Кримнаш».

«Пізніше була тривала і ганебна дискусія про «кримські» посади, а потім – «мирна» здача Криму. Отож, мусимо не забути цієї ганебної сторінки нашої історії, але розслідувати її треба серйозно і фундаментально!», – підсумував Микола Томенко.