Микола Томенко: Третій уряд Яценюка – «заслуга» оточення Президента

12 Лютого 2016 16:23
lb.ua

lb.ua

Про це сказав народний депутат України Микола Томенко сьогодні під час круглого столу в Інституті Горшеніна на тему «Чи загрожує переформатування уряду розколом коаліції?».

Зокрема, говорячи про ймовірність відставки уряду Яценюка, М. Томенко сказав, що, як мінімум, на цій сесій Верховної Ради цього не відбудеться. «І причина тому – не у неефективній діяльності нинішнього прем’єра, і навіть не у його підтримці МВФ чи західних партнерів, а насамперед – у помилках команди Президента П. Порошенка», – вважає політик.

«Справа в тому, що команда Президента, вносячи зміни до Конституції в частині децентралізації та правосуддя настільки прагнула збільшити повноваження Президента на так званий «перехідний період», що Захід загалом і експерти зокрема побоялися можливої монополізації влади в руках одного інституту президентства. А тому при всій критиці Яценюка вони тепер роблять усе, щоб в Україні зберегти бодай певну систему стримування і противаг по лінії «президент-уряд»», – пояснив М. Томенко.

«Саме тому я не бачу зараз 226 голосів за зміну уряду Яценюка. І заслуга в цьому, перш за все, команди Петра Порошенка, яка, прагнучи максимальної влади для себе і Президента, створила ситуацію, за якої А. Яценюк залишиться прем’єр-міністром так званого «третього уряду» після Майдану. Отож, поява нового, проукраїнського уряду або дострокові вибори стануть актуальними не раніше осені 2016 – весни 2017 року», – підсумував Микола Томенко.