Микола Томенко: Залишається загадкою, чому в змінах до Конституції з’явився термін «поселення»

13 Січня 2016 05:04
telekritika.ua

telekritika.ua

У змінах до Конституції, які влада планує остаточно ухвалити в кінці цього місяця, вводиться термін «поселення», що є доволі дискусійним.

На це звернув увагу в ефірі телеканалу «112 Україна» народний депутат Микола Томенко.

Так, зокрема, ст. 140 містить норму про те, що «Територіальну громаду становлять мешканці поселення чи поселень відповідної громади».

«Я мав дискусію з викладачами, своїми колегами по університету, які теж здивовані такою ініціативою, – зазначив М. Томенко. – Це є неприємною несподіванкою хоча би тому, що це – приклад російської термінології, калька з російської. Це в документах Росії зафіксовані «городское и сельськое поселение». Як автор навчального посібника «Історія української Конституції» можу стверджувати, що в жодному з конституційних проектів, відомих українській науці, терміну «поселення» як основи української територіальної громади, не зустрічається».

Микола Томенко зауважив, що натомість термін «громада», який вводиться до Конституції, цілком властивий українцям; і Грушевський, і Драгоманов у своїх працях його активно використовували. «Але те, що громада буде складатись з поселення – для мене це несподіванка. В українській свідомості «поселення» – це здебільшого військові поселення Аракчеєва або виселення в Сибір. Ідеологічно слово «село» і «місто» є фундаментальними для українського думання, для української культури. Навіщо тоді придумувати це «поселення»?» – дивується він.

На переконання народного депутата, така ситуація свідчить про те, що до розробки змін до Конституції не були залучені фахівці різного рівня – історики, науковці, філологи. «Я не лише як політик, а й як громадянин та вчений, не можу голосувати за Конституцію, написану без участі науковців. Вважаю, що треба фахівцям зібратись, проаналізувати текст змін і виписати той варіант, за який буде не соромно», – підсумував М. Томенко.