Херсонці склали тест на права людини. Успішно!

15 Грудня 2015 08:51
socioprostir.org.ua

socioprostir.org.ua

У Міжнародний День прав людини, 10 грудня, команда МО «Нова генерація» проводила інформаційно-просвітницьку акцію в стінах найбільшого торгівельного комплексу Херсона ТРЦ Фабрика.

Ми пропонували людям пройти тест на обізнаність щодо прав людини. Задавали прості питання, наприклад: чому саме цей день обраний для відзначення? Яка організація прийняла «Загальну Декларацію прав людини»? В якому Законі Україні прописані наші основні права та свободи? Та інші питання. Це було початком до розмови про права людини в Україні та особистому житті. Ми пропонували людям ознайомитись з правами, які прописані в Декларації та обрати те право, яке найбільш важливе та актуальне. І разом ми створили своєрідну стіну прав людини, яка має захищати нас кожного дня.

А ще ми роздавали вітаміни для міцності, демонстрували ролик про історію прав людини, фотографуватись з хештегом‪  #‎DocudaysUAKherson.

Впевнені, такі акції потрібні. Люди були відкриті до розмови, позитивно налаштовані. Зупинялись, цікавились, дізнавались про те, про що не знали досі, відкривали для себе нові факти про права людини. Були й дискусії про спірні питання. Серед наболілих питань – право на справедливе правосуддя, право на ефективний правозахист.

Заборона дискримінації; право на життя, свободу та особисту недоторканість; право володіти майном; право на свободу самовираження; право на свободу мирних зібрань та асоціацій. Саме такі права найчастіше вибирали учасниці та учасники акції. І хоча вірних відповідей ми зібрали не багато, утім ще раз побачили як важливо нам відчувати себе вільними.

Акція проходила в рамках Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudaus UA в Херсонській області.

Вітаємо всіх з Днем прав людини та бажаємо щоб ваші права ніколи не порушувались.

Наталя Чермошенцева, МО «Нова генерація»