У Херсоні вивчали передовий досвід допомоги переселенцям

11 Грудня 2015 10:44
vgoru.org

vgoru.org

Уже два роки, як в Україні з’явився термін “внутрішньо переміщені особи” . Ці люди втекли до інших областей із буремного Сходу України. Та чи вдалося їм почати життя спочатку?

У Херсоні досвідом допомоги переселенцям поділилися експерти з Дніпропетровська. Учасниками круглого столу стали працівники управління ДСНС в Херсонській області, Департаменту соцзахисту та Департаменту охорони здоров’я ОДА, Всеукраїнського благодійного фонду “Горєніє”, Херсонського  обласного фонду милосердя та здоров’я,  громадської ініціативи “Крим SOS” .

Присутнім презентували Дніпропетровську обласну програму “Про надання соціальної підтримки громадянам, які переселяються з тимчасово окупованої території та районів  АТО на 2014-2016 рр” . Регіональним партнером цього проекту є Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я.

Презентували здобутки радник голови  Дніпропетровської  облради Денис Гречко та  представниця Фонду “Горєніє”  Любов Крапивнюк. За словами Дениса Гречки, у Дніпропетровську офіційно зареєстровано 70 тисяч переселенців. А за неофіційними даними – усі 200 тисяч. Кожну людину потрібно було розмістити,  допомогти влаштуватися на роботу та відправити дітлахів у садочки. Аби усе це проходило злагоджено, розробили спеціальну програму. А обласна рада її затвердила.

У програмі визначено багато завдань. Це і створення транзитних пунктів, сприяння у відновленні документів, усіх соціальних виплат, сприяння у продовженні навчання та здобутті освіти, проведення медичного обстеження, створення належних умов для тимчасового проживання, реалізація проектів із модернізації місць компактного проживання та підготовка їх до зимового періоду тощо. І на все це закладені певні кошти в обласний бюджет.

З усіма схожими проблемами зіткнулась і Херсонщина. У нашій області офіційно зареєструвалися 11077 внутрішньо переміщених осіб, з яких 300 дітей і  157 осіб похилого віку. Багато з них уже переїхали до інших областей у пошуках кращої долі.

– Спочатку на Херсонщині відчувалося асоціальне напруження, та сьогодні його нема. Переселенці працюють, їх діти без обмежень ходять до школи чи дитсадка, вчаться у  вузах. Життя триває, – розповіла керівник Регіонального штабу Херсонської області з питань переселенців, заступник начальника ГУ ДСНС Катерина Гаврилова.

Які ж риси портрету переселенця у Херсонській області? За офіційними статистичними даними – це  жінка з дітьми (зі своїми чи дітьми рідних і близьких). Чоловіки чомусь  не дуже активно йдуть реєструватися.

За словами Катерини Гаврилової, місцеве населення поступово перестало ставитися до переселенців як до утриманців і по можливості щиро допомагають: діляться речами, здають у користування житло,  деякі пропонують безоплатно зробити косметичний ремонт у помешканні тощо. Отож, це вже схоже не на співіснування, а проживання на одній території.

Аби і далі допомагати переселенцям починати нове життя, учасники кругло столу вирішили створити робочу групу. Вона розробить схожу із Дніпропетровською програму соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб. А далі її мають підтримати депутати обласної ради.

Джерело: Вгору