ХІІ фестиваль Docudays UA у Херсоні – день третій

10 Грудня 2015 10:00
docudays.org.ua

docudays.org.ua

Вчора, 9 грудня, відбувся третій день фестивалю документального кіно про права людини «DOCUDAYS UA». Нагадуємо, що на Херсонщині фестиваль триватиме до 14 грудня 2014 року.

У третій день були представлені такі стрічки: “Нотатки з Ліберії” (Notes from Liberia, Рьо Муракамі, Джадд Ерліх, США 2015), “Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу” (Gabriel Reports on the World Cup, Ельс ван Дріль, Нідерланди 2014), “Інша Країна” (Another Country, Ренато Боррайо Серрано, Росія 2014) та “Звідки з’являється пил і куди зникають гроші (Ash and Money, Тійт Оясоо, Ене-Лііс Семпер, Естонія 2014).

Фільм “Нотатки з Ліберії”/Notes from Liberia (Рьо Муракамі, Джадд Ерліх, США 2015) простежує шлях покійного японсько-американського режисера Рьо Муракамі на каучуковій плантації Firestone Tire в Ліберії. Під покровом ночі він проникає на територію плантації й потрапляє до майже невидимого світу, де жорстокі умови життя та праці обурливо мало змінилися з часу відкриття плантації у 1926 році. Доступ журналістів на плантацію суворо обмежується й відстежується компанією, тож кадри Рьо – рідкісний незалежний погляд на життя робітників плантації поза офіційною версією Firestone.

Фільм з програми Docu/Діти – “Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу”/Gabriel Reports on the World Cup (Ельс ван Дріль, Нідерланди 2014) розповідає історію бразильського хлопчика Ґабріеля Матоса, котрий був зовсім маленьким, коли дізнався, що Світовий кубок-2014 відбуватиметься в його рідній країні. Він не здогадується, що його життя до того часу стане з ніг на голову. Аби привезти сотні тисяч уболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю просто через квартал, де живе Ґабріель. Будинки зносять, родини змушені переїжджати, і навіть майданчик, на якому місцеві діти грають у футбол, скоро зникне. Для Ґабріеля усе це стає жахіттям. Хлопчик обурений нерівністю у своєму місті і викладає у свій блог відеозапис того, як бульдозери зносять його район. Стаючи журналістом, він намагається захистити свої права.

Фільм “Інша Країна”/Another Country (Ренато Боррайо Серрано, Росія 2014) про
Фабріса – політичного біженця із Демократичної республіки Конго, який виїхав до Росії, щоб урятувати своє життя від куль диктаторського режиму. Тепер він бореться за виживання й отримання статусу політичного біженця у Москві. Його родина чекає на нього, але Москва сльозам не вірить.

Фільм з програми “Пропаганда”, яким завершили цьогорічні покази у Мультиплексі – фільм “Звідки з’являється пил і куди зникають гроші” (Тійт Оясоо, Ене-Лііс Семпер, Естонія 2014). Театр NO99 у березні 2010 року оголосив, що він протягом двох місяців створить нову успішну й популярну партію, використовуючи всі прийоми, котрі застосовують у політиці та зв’язках із громадськістю. Театр організував з’їзд партії за участі 7000 людей. Документальний фільм, що розповідає про цей проект і його впливи, – це дослідження демократії, медіа та громадянського суспільства Естонії.

Нагадуємо, що 12 грудня ви маєте змогу відвідати “Ніч документального кіно Docudays UA – 2015”.

Сайт фестивалю.