Через припинення енергопостачання Криму також постраждали райони Херсонщини

3 Грудня 2015 00:07
REUTERS

REUTERS

Відключення ліній електропередач в напрямку анексованого Росією Криму після підриву опор кримськотатарськими активістами, які виступають за повну блокаду півострова, призвело до зниження потужності атомних електростанцій на 500 МВт, повідомили в Міністерстві енергетики і вугільної промисловості.

“Ця потужність заміщається в енергосистемі країни тепловою генерацією, оскільки ТЕС можуть забезпечувати пікові навантаження на систему (з 8:00 до 10:00 ранку та особливо з 19:00 до 22:00 ввечері) замість рівного графіка (як виробляють АЕС). Все це призводить до збільшення спалювання дефіцитного вугілля”, – йдеться в повідомленні міністерства.

Як зазначили у відомстві, через припинення енергопостачання Криму також постраждали райони Херсонської області, подача електроенергії до яких здійснюється з резервних ліній, що нехарактерно для нормальної роботи енергосистеми.

“До цього моменту в Україні не було ситуацій, коли яка-небудь територія зазнавала такого тривалого відключення стандартної схеми постачання. Резервна схема постачання не була спроектована на постійну додаткове навантаження, у якій вона працює зараз. Тому фахівці-енергетики не можуть достовірно спрогнозувати всі негативні наслідки, які можуть мати місце”, – підкреслили в Міненерговугілля.

Як раніше повідомляв УНІАН, за словами голови “Енергоатому” Юрія Недашковського, держкомпанія “Укренерго” могла не подавати команду стосовно зниження завантаження блоків Южно-Української та Запорізької АЕС після підриву ліній електропередач (ЛЕП) у напрямку Криму.

В ніч на 20 листопада в Херсонській області в результаті підривів електричних опор були виведені з ладу дві з чотирьох магістральних ліній електропередач, за якими здійснюється енергопостачання території Криму, а також частин Херсонської та Миколаївської областей. Пізніше були пошкоджені опори останніх двох ліній електропередач.

24 листопада учасники блокади заявили, що готові допустити ремонтні бригади до ремонту пошкоджених ліній електропередач лише за умови обрізання проводів в напрямку півострова.

Джерело: УНІАН