Юрій Попутько про національний природний парк «Нижньодніпровський»: Зроблений перший крок до збереження нашої природи

1 Грудня 2015 15:51
facebook.com

facebook.com

24 листопада 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 657/2015 «Про створення національного природного парку «Нижньодніпровський».

Зайнявши посаду директора Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації, перш за все, переді мною постало питання нереалізованих та проблемних проектів області в галузі екології. Одним із найболючіших питань було створення національного природного парку «Нижньодніпровський».

Гальмування, яке довгий час тривало з боку державних підприємств – лісомисливських господарств, блокувало подальші етапи створення Парку. Розуміючи всю важливість та необхідність якнайшвидшого збереження унікальної та цінної природи пониззя Дніпра, моєю головною метою стало завершення створення парку.

Залучивши до роботи усіх працівників Департаменту, було докладено максимум зусиль для підготовки необхідного пакету документів. Зокрема, проведено надзвичайно трудомістку інформаційно-роз’яснювальну роботу з громадськістю, населенням кожного окремого району, який увійшов до складу Парку, а також взято участь у більшості депутатських сесіях сільських та міських рад.

У процесі створення національного природного парку «Нижньодніпровський» було виявлено незаконні передачі цілих островів в оренду, які стали місцями елітного відпочинку заможних людей. Також, було виявлено, що деякі мисливські угіддя незаконно були передані на безоплатній основі депутатами усіх рівнів у користування мисливським товариствам. У ході проведення цієї роботи, державі було повернено незаконно переданий приватним особам острів Янушев. Крім того, депутати, можновладці та так звані «мажори» втратили можливість полювати у пониззі Дніпра.

Національний природний парк «Нижньодніпровський» – це надбання кожного окремого громадянина України, а не певної касти людей (еліти). Створений парк дасть можливість усім бажаючим відпочивати на його території та вільно без остраху крокувати його стежками. Адже сьогодні, поки що, озброєні люди охороняють цю територію, не даючи нікому переступити її межу.

Національний природний парк «Нижньодніпровський» стане новим брендом Херсонської області, так як є одним з найкрупніших природних парків в Європі. Саме завдяки принциповим позиціям голови обласної державної адміністрації Андрія Путілова та народних депутатів України Івана Вінника, Андрія Гордєєва, Остапа Єднака, Дмитра Андрієвського, Олександра Співаковського, Сергія Хланя створення Парку стало можливим, і Україна ще раз показала своїм європейським партнерам, що виконує взяті на себе зобов’язання у природоохоронній сфері (у 1995 році Україна підписала Рамсарську конвенцію щодо збереження унікального водно-болотного угіддя «Дельта р. Дніпро»).

Здолавши перешкоди і погрози від зацікавлених сторін, завдячуючи науковцям Херсонського державного університету (Ходосовцеву О.Є., Мойсієнку І.І., Пономарьовій А.А., Бойку М.Ф., Пилипенку І.О.) та громадським організаціям «Всеукраїнська екологічна ліга», «Екологія-Право-Людина», «Екологічна безпека Херсонщини», «Ми – херсонці», «Відродження Херсону», мною було дотримано обіцянку створити парк.

Висловлюю також велику пошану та подяку громадському діячеві Буянову П.М., який, на жаль, пішов із життя, так і не дочекавшись цієї знакової події не лише для Херсонської області, але і для України в цілому.

Окремо хочу подякувати усім спеціалістам Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації. Ці молоді та обдаровані фахівці, нехтуючи своїм особистим часом, віддаючи всі свої сили, цілодобово протягом останнього року працювали над створенням перлини Херсонщини – національного природного парку «Нижньодніпровський».

Завдячую і студентам Херсонського державного університету, Херсонського державного аграрного університету, Херсонського метеорологічного технікуму Одеського державного екологічного університету – майбутнім екологам, які у вільний від занять час всіляко підтримували створення національного природного парку «Нижньодніпровський» з власної ініціативи.

Отже, я дякую всім, хто усвідомив свою відповідальність перед природою нашої Батьківщини та зробив крок назустріч її збереженню!

Юрій Попутько