У Херсонському держуніверситеті відбувся Перший україно-чеський БарКемп

28 листопадаа 2015 12:45
kspu.edu

kspu.edu

Днями в Херсонському державному університеті на факультеті філології та журналістики відбувся Перший україно-чеський БарКемп. Його темою стали основні засади громадянського суспільства та існування в ньому незалежної журналістики.

БарКемп провела організація «NESEHNUTÍ» у рамках програми «Шлях ініціативи» Міністерства іноземних справ Чеської Республіки спільно з кафедрою соціальних комунікацій ХДУ. Ініціатори заходу – «NESEHNUTI» – розповіли, що в Україні організація діє переважно в невеликих містах, де менш розвинене громадянське суспільство. Наразі такими містами є Одеса, Полтава і Херсон. За їхніми словами, «NESEHNUTI» – це некомерційна чеська організація, тому вона шукає ініціативи не з метою їх фінансування, а з метою партнерства. Українським партнером проведення БарКемпу став Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я.

Однією з найголовніших рис таких заходів в усьому світі є те, що, попри наявність ініціативної групи, більшість роботи з організації події беруть на себе самі учасники. Зазвичай для організації використовується онлайн-ресурс, на якому встановлюється wiki для обговорення всіх нагальних питань — від програми до організації проїзду тощо.

Україно-чеський же БарКемп – це низка неформальних, відкритих інтерактивних зустрічей людей задля обміну досвідом та ідеями, а також корисного відпочинку. Кожна така зустріч мала вигляд майстер-класів, організаторами яких були самі учасники. Здебільшого під час майстер-класів тривали відкриті дискусії, а також проходили презентації цікавих проектів, програм та ініціатив.

Протягом усього заходу паралельно проходили по два майстер-класи в невеликих групах. Окрім прослуховування лекцій, учасники мали змогу проявити свою активність і знайти натхнення. Частина програми була підготовлена організаторами з України та Чеської Республіки, а частина була передбачена для виступів зацікавлених у цьому учасників БарКемпу.

За словами організаторів, основною метою заходу стала підтримка та допомога людям з України та Чеської Республіки в підвищенні громадянського активізму, планування та проведення громадських кампаній, а також у сфері незалежної журналістики, прав жінок і екологічних ініціатив.

За інформацією прес-центру  ХДУ