На Північно-Кримському каналі будують дамбу

26 листопадаа 2015 06:01
day.kiev.ua

day.kiev.ua

Уже понад рік Україна не подає дніпровську воду на Крим. На півострові обходяться власними свердловинами, яких наразі не вистачає для ведення сільськогосподарських робіт у тому обсязі, як це було раніше. Для порівняння, до анексії Криму Росією через Північно-Кримський канал Крим отримував близько 1,5 мільярда кубометрів води.

Віднедавна на одній із ділянок Північно-Кримського каналу на Херсонщині розпочалось будівництво спеціальної дамби. Раніше роль «перегородки» виконували мішки з піском, які 2014 року нашвидкуруч збудували силами місцевої влади. Але подібні тимчасові споруди, говорять експерти, є затратними (потребують постійного ремонту) і не дуже ефективними. Тож із держбюджету виділено близько 50 мільйонів гривень для капітальної залізобетонної конструкції.

«Після анексії Криму гідротехнічну систему каналу було розірвано через неможливість контролювати об’єкти, які розташовано на півострові. Нова дамба має забезпечити злагоджену роботу системи на материковій частині України. Водночас конструкція може стати лічильником подачі води на півострів, якщо такий процес буде відновлено. Але про це поки що не йдеться, — коментує начальник управління Північно-Кримського каналу Олександр Романенко. — Головне завдання — підняти рівень води в розподільчих каналах Херсонської області. Подібна дамба була спроектована ще під час будівництва каналу для роботи за малих витрат. Зараз вона і стане в пригоді».

Іван АНТИПЕНКО, «День»