На Херсонщині знайдено стародавнє городище

24 листопадаа 2015 09:12
vsviti.com.ua

vsviti.com.ua

Група польських та українських археологів виявила давньогрецьке поселення в Херсонській області. Поселення було засновано в другому столітті до нашої ери, повідомляє видання Science & Scolarship in Poland.

Перед початком розкопок археологи провели геофізичні дослідження і аерофотозйомку поселення з допомогою повітряного змія. Ці дані дозволили вченим скласти карту поселення і почати розкопки.

У результаті були знайдені залишки міських укріплень – захисних стін і ровів. Після проведення геофізичних досліджень археологи припустили, що в поселенні є невідомі об’єкти, які знаходяться під шаром ґрунту і їх тільки належить досліджувати.

За словами керівника польських археологів, Марчіна Матери, на сьогоднішній день знайдено більше дюжини схожих поселень в пониззі Дніпра. Ці поселення ніколи всебічно не досліджувалися, тому археологи планують в першу чергу провести геофізичні дослідження кожного поселення.

Так як поселення було розташоване неподалік від давньогрецької колонії Ольвії, вчені висунули гіпотезу, що воно служило «ринковою площею» для стародавніх жителів дніпровського степу і мешканців колонії.

Задовго до поляків засновник Херсонського історичного музею В.І. Гошкевич досліджував 13 поселень Ольвійської хори в пониззі Дніпра. Головне призначення цих городищ борисфенітів, на його думку, “не могло бути іншим, ніж просто торговим”.

Джерело: Всвіті