Вперше за багато років розпочались роботи по реставрації пам’ятників Херсона

5 листопадаа 2015 17:58

pamatnik051115За багато років вперше у 2015 році з міського бюджету передбачено кошти на проведення реставрації та робіт з облаштування прилеглих територій біля пам’ятників нашого міста, серед яких пам’ятники Першим корабелам, Невідомому солдату, Іллі Кулику, Тарасу Шевченку тощо.

За дорученням міського голови Володимира Миколаєнка, для покращення ситуації щодо загального стану пам’ятників було прийнято рішення провести низку ремонтних робіт. Організувати роботи по проведенню реставрації пам’ятників доручено комунальному підприємству «Гарантія».

 Працівниками підприємства проведено попередній аналіз даних пам’ятників та зроблено висновок, що їх загальний стан потребує проведення реставраційних робіт. Відповідно до чинного законодавства: «реставрація – сукупність науково обґрунтованих заходів щодо укріплення (консервації) фізичного стану, розкриття найбільш характерних ознак, відновлення втрачених або пошкоджених елементів об’єктів культурної спадщини із забезпеченням збереження їхньої автентичності».

Регламентуються дані роботи ст. 26 «Консервація, реставрація, реабілітація, музеєфікація, ремонт та пристосування  пам’яток» Закону України «Про культурну спадщину».  Документом прописано, що дозвіл на проведення відповідних робіт видаються обласною інспекцією по охороні пам’яток історії та культури та Спеціальною державною експертною організацією – Центральна служба України державної будівельної експертизи у Херсонській області».

Для облаштування пам’ятника Тарасу Шевченку та прилеглої до нього території були проведені такі роботи, як установлення бетонних поребриків, улаштування покриттів з  дрібно розмірних фігурних елементів мощення, ремонт бетонної основи, полірування гранітних поверхонь, облаштування клумби тощо. Загальна вартість проведених робіт склала 46 тис. грн., що на 34 тис. грн. менше передбачених коштів.

 Більш змістовні роботи із залученням фахівців по монументальним спорудам було проведено біля пам’ятника Першим корабелам. Основні роботи були спрямовані на проведення укріплення основи пам’ятника. Було проведено обетонювання блоків та прогонів, установлення бортових каменів, улаштування покриттів з гранітних плит та кварцової вертикальної гідроізоляції, облицювання стін полірованими гранітними плитками, очищення вручну складних фасадів від олійної, перхлорвінілової фарби з землі та риштувань тощо. Загальна вартість робіт склала 106 тис. грн., що на 78 тис. грн. менше передбачених. Заощаджені під час виконання робіт кошти було перерозподілено на інші роботи з благоустрою.

На наступний рік планується продовжити роботи по реконструкції та облаштуванню прилеглих територій біля пам’ятників, які становлять історичну цінність для нашого міста.