Херсонщина почала вирішувати одну з найгостріших екологічних проблем

21 Жовтня 2015 08:33
www.ukrinform.ua

www.ukrinform.ua

У місті Берислав на Херсонщині, яке протягом понад 10 років скидає свої неочищені побутові та промислові стоки в Каховське водосховище, до кінця 2015 року мають виконати першу чергу робіт із заміни міської каналізації, розпочавши цим самим вирішення однієї з найгостріших регіональних екологічних проблем.

Про це поінформував у п’ятницю на засіданні обласного Антикризового енергетичного штабу з питання стабільного проходження опалювального сезону 2015-2016 років голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов, повідомляє Укрінформ.

“Щодо каналізації в Бериславі. Наші народні депутати (від Херсонщини. – Ред.) займаються цим питанням і вжили заходів. До кінця року у Бериславі повинні виконати першу чергу робіт (по відновленню функціонування каналізаційної мережі міста. – Ред.)”, – розповів Путілов.

Згідно з оприлюдненою на засіданні інформацією, неочищені стоки, які Берислав тривалий час скидав у Каховське водосховище, можливо, стали однією з причин зростання випадків онкозахворювань на території від цього міста і вниз за течією Дніпра.

Як повідомили в ОДА, за сприяння народних депутатів України від Херсонщини регіон отримав в 2015 році фінансування з держбюджету в сумі 27 млн гривень на ремонт каналізаційної мережі міста Берислав.

Очисні споруди міста Берислав були введені в експлуатацію у 1974 році, їх проектна потужність становила 10 тис. кубометрів на добу. Із березня 2002 року, через аварію на очисних спорудах (вийшли з ладу чотири каналізаційні насосні станції), місто по сьогоднішній день скидає свої побутові та промислові стоки неочищеними в Каховське водосховище. Дана проблема є однією з найгостріших регіональних екологічних проблем. У 2011 році облрада Херсонщини прийняла програму “Екологія–2015”, яка передбачала реконструкцію очисних споруд Берислава потужністю 2,7 тис. кубометрів на добу та 5 кілометрів міських каналізаційних мереж. На ці цілі передбачалось виділити за 2011-2015 роки 47 млн гривень. Проте це залишилось невиконаним.