У Каховці – «Відкритий бюджет»

9 Жовтня 2015 09:27
budget_2

city.kherson.ua

Відтепер, завітавши на сайт Каховської міської ради, кожен може дізнатися, які доходи отримує місто і на які сфери життєдіяльності вони розподіляються. Вся інформація подана у зручній інфографіці, що спрощує сприйняття звичайними громадянами складних фінансових таблиць, в яких раніше подавався бюджет. У цьому і полягає основна мета проекту — доступною мовою пояснити громадянам ключові аспекти формування та контролю за виконанням міського бюджету.

Каховка стала другим містом на Херсонщині, де впроваджено систему «Відкритий бюджет». Найближчим часом розробники обіцяють додати кілька модулів, які дозволяють порівнювати бюджет поточного року з попередніми, а також із бюджетами інших міст по всій Україні. «Ми відкриті для таких проектів і завжди готові підтримувати інноваційні починання. Тим більше, що інформування городян для нас — важливий пріоритет», — говорить мер Каховки Олександр Карасевич.

Водночас процес упровадження «Відкритого бюджету» в інших містах відбувається не так позитивно, як планувалося. Місцеві управлінці не завжди хочуть привертати увагу громадян до використання їхніх же коштів.

«Мери міст, з якими ми спілкуємося і підписали договір про співпрацю, позитивно ставляться до візуалізації бюджету. Є деякі проблеми з фінансовими управліннями, які вважають, що ми додаємо їм зайвої роботи, але після того, як вони бачать результат — питань не виникає. Візуалізація знадобиться в роботі й їм. Херсон і Каховка вже візуалізували свої бюджети. На — черзі Цюрупинськ та Скадовськ, — коментує координатор проекту «Відкритий бюджет» у Херсоні Сергій НІКІТЕНКО.— Окрім цього, ми плануємо зробити те ж саме в котромусь невеликому населеному пункті. Єдина проблема, яка виникла протягом останнього часу, — позиція мера Голої Пристані. Анатолій Негра, який позиціонує себе як мер-новатор, насправді злякався показувати бюджет людям. Посилаючись на те, що бюджет «поганий» і йому це зашкодить на виборах, він відмовився від співпраці. Знайти документи на сайті неможливо. Також дуже повільно йдуть перемовини з ОДА, хоча губернатор публічно пообіцяв упровадити наш проект для обласного бюджету».

Іван АНТИПЕНКО, «День»