На Херсонщині пропонують створити громадську раду з деокупації Криму

17 Вересня 2015 11:23

DB39F258-73B7-4EE6-B3FD-7E45077C2753_w640_r1_sЕксперт Української миротворчої школи та Центру досліджень південноукраїнського прикордоння Георгій Бянов виступив з ідеєю створення громадської ради на Херсонщині як інструменту для обговорення і вирішення питань, пов’язаних з деокупації Криму.

У коментарі для Крим.Реалії експерт пояснив, що «Кримську громадську раду» можна було би створити в Херсонській області за участі громадських організацій та експертних інститутів, а також представників органів влади, зокрема, Херсонської облдержадміністрації, представництва президента України в Криму, й інших .

«Херсонщина в питаннях деокупації Криму є плацдармом, з якого вона повинна здійснюватися. Але зараз в регіоні склалася ситуація, коли спостерігається дефіцит спілкування органів влади з громадськістю», – зазначив Бянов.

На його думку, у такій раді також має бути обов’язковою участь кримських татар, «які могли б піднімати питання, зокрема, що стосуються місць їх компактного проживання, наприклад, в Генічеському районі».

«Підтримка кримських татар на Херсонщині, сприяння їх представництву в органах державної влади також є елементами деокупації», – додав він.

Експерт при цьому погодився, що питання деокупації представляється абстрактним, поки не розроблена відповідна державна стратегія. Але, за його словами, у тому числі і «всяка діяльність, яка спрямована на підтримку кримчан, є невід’ємним аспектом деокупації».