Сьогодні у Херсоні обговорять перспективи та труднощі децентралізації

10 Вересня 2015 09:10
vybor.ua

vybor.ua

Молодіжна громадська організація «Нова генерація» долучилася до організації та проведення в м. Херсоні Дискусії “Реформи з децентралізації: кроки, перспективи, очікувані результати”.

Захід став можливим за ініціативи та організаційної підтримки Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO.

Мета заходу – обговорити питання конституційних змін, пов’язаних з децентралізацією, реформуванням місцевого самоврядування, впливів адміністративно-територіальної реформи на розвиток місцевого самоврядування, залучення усіх рівнів місцевої влади до процесу об’єднання територіальних громад, урахування думки та позиції місцевого самоврядування, різних рівнів влади та недержавного сектору.

В Україні реформа місцевого самоврядування та територіальної організації розпочалася з прийняттям Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади № 333-р від 01 квітня 2014 року. Наразі майже всі області України вже затвердили перспективні плани об’єднання територіальних громад у рамках виконання Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” (№ 157-VIII від 05.02.2015). Також підготовлені зміни до Конституції України у контексті реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади.

У рамках дискусії заплановано дві секції:

І. Конституційні зміни у контексті децентралізації, реформування місцевого самоврядування.

У цій панелі учасники розглянуть зміни до Конституції України, пропоновані експертним середовищем, що пройшли оцінку Венеційської комісії, були направлені ВРУ до Конституційного суду та отримали схвальний висновок Конституційного суду України.

ІІ. Об’єднання територіальних громад.

Протягом даної сесії учасники обговорять спроможність органів влади, місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства до проведення реформи; наскільки ефективно налагоджені механізми комунікації та співробітництва між владою, місцевим самоврядуванням та суспільством у процесі об’єднання територіальних громад; наскільки активний, коректний та ефективний інформаційний супровід реформ (об’єднання територіальних громад); що слід зробити для надання підтримки у підвищенні обізнаності громадян щодо реформ.

Спікерами дискусії виступлять представники експертного середовища, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, недержавних організацій та регіонального Офісу реформ у Херсонській області:

  • Юрій ГАНУЩАК, радник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, член Конституційної комісії, директор Інституту розвитку територій;
  • Представник Херсонського офісу реформ

 Також в дискусії візьмуть участь обласні представники ОМС, виконавчої влади, неурядових організацій, аналітичних центрів, лідери громадської думки та ЗМІ області.

Слід зазначити, що проектом DESPRO вже проведена серія публічних дискусій у різних областях України, що продиктовано нагальною необхідністю у підвищенні рівня обізнаності про реформи з децентралізації, внесення змін до Конституції та освітнього рівня фахівців виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадян. Такі дискусії збирають представників як влади, так і недержавних організацій, активістів та представників місцевого самоврядування, щоб вислухати різні думки та врахувати їх при подальшій роботі у проведенні реформ з децентралізації.

Початок заходу о 10.00, початок реєстрації з 9.30.

Слідкуйте за новинами, детальна програма заходу та місце проведення буде надана найближчим часом.

З питань акредитації, будь ласка звертайтеся до представниці МО «Нова генерація» в Херсонській області Дорофєєвої Наталії за тел. 0952281509 або електронною поштоюnewgenerproject@gmail.com.

Для участі у заході просимо завчасно зареєструватися за посиланням:http://goo.gl/forms/dwahcUz9dO

Довідково:

DESPRO — це Швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні”, який фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat).

Місія проекту полягає в оптимізації системи управління та сприянні ефективному місцевому розвитку в Україні, що, в свою чергу, створить новий імпульс як для демократичних процесів, так і для надання послуг на рівні громади.

Мета: Якість і доступність окремих публічних послуг покращуються за участі місцевих громад та влади, які є інституційно міцними, здатними спільними зусиллями сприяти процесу реформування системи місцевого самоврядування на національному рівні.

Завдання 1. Упровадження сталих моделей децентралізованого надання послуг: розвиток механізмів децентралізованого надання послуг на рівні малих міст і сіл цільових регіонів, їх інтеграція у процеси національних реформ у сфері децентралізації з метою подальшого поширення на інші регіони.

Завдання 2. Сприяння процесу впровадження реформ щодо децентралізації та місцевого самоврядування в Україні: надання дорадчої підтримки з питань децентралізації і реформування місцевого самоврядування ключовим національним інституціям та асоціаціям органів місцевого самоврядування, що ґрунтується на накопиченому в ході реалізації проекту досвіді з надання послуг на місцевому рівні, співпраці між різними рівнями влади й залученні громад у процес реформ.

Проект передбачає три фази: фазу I (2007-2010), фазу II (2010-2013) та фазу III (2013-2017).

DESPRO надає технічну допомогу і сприяє покращенню комунальних послуг у селах Вінницької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Полтавської та Сумської областей. Протягом перших двох фаз (2007-2013) одним із цільових регіонів проекту DESPRO була Автономна Республіка Крим. Наразі діяльність там призупинено. Ключовим партнером DESPRO є Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.