Херсонцям показали кіно про етнічні спільноти

4 Вересня 2015 12:33
vgoru.org

vgoru.org

Минулого тижня, 26 серпня, у Дискусійному клубі “Кінолюбителі Херсона” усі бажаючі мали змогу побачити художньо-документальний фільм “Україна багатоетнічна”.

Упродовж серпня стрічку встигли подивитись жителі Києва, Одеси, Миколаєва, Запоріжжя і нарешті його побачили херсонці.

Зйомки відбувалися в різних регіонах, містах і селищах України і тривали півроку. За сюжетом фільму дві подруги спілкуються у соціальній мережі. Одна з них українка, інша – затуркана росіянка, яка дивиться на світ через призму російських телеканалів. Роки їхньої дружби зійшли нанівець через різні погляди та позиції, але зв’язок усе ж залишився.

Роль нашої співвітчизниці зіграла сама авторка ідеї та режисер Лілія Ткаченко. У фільмі вона розповідає подрузі про свою подорож Україною та про зйомку кінострічки про етнічні спільноти.

Головна ідея фільму – показати, як живуть національні меншини в нашій країні, як різним народам вдається зберегти свою мову і традиції на чужій, здавалось би, землі. На сьогоднішній день потік інформації такий шалений, що ледве стає сил розібратися, де правда, а де – пропаганда. “Україна багатоетнічна” насичена документальними кадрами, що відображають реальну картину. Вірмени, румуни, молдовани, росіяни та багато інших етноспільнот живуть за своїми звичаями, вільно вивчають рідну мову разом із українською. Вони цілком задоволені свої життям і вважають Україну своєю другої Батьківщиною, яка прихистила їх та забезпечила усім необхідним.

Особливу увагу режисер звернула на те, що у багатьох випадках спільноти не користуються своїми правами, бо не знають їх, не цікавляться. Усього на нашій території проживає понад 120 етнічних спільнот, а це близько 14 млн. чоловік. Чимало, чи не правда?

За наявності незліченної кількості неправдивих новин сьогодні виникає необхідність продемонструвати українському народу та громадянам інших держав, яке насправді життя етнічних спільнот, та чи є воно безпечним для їх проживання на Україні. Дуже добре, що цей фільм планують представити не тільки на національному, а й на міжнародному рівні, щоб правду про нашу державу дізнавалися всюди.

Джерело: Вгору