У Херсоні відзначили День прапора

24 Серпня 2015 07:52

dsc_0037_result_0

Святкові заходи почалися традиційно з самого ранку. О 9.00 біля обласної бібліотеки ім. Олеся Гончара відбулося урочисте підняття одного з найбільших державних прапорів у місті. Тут зібралося чимало городян, серед яких було багато військових, прикордонників, представники різних політсил і громадських організацій. Більшість одягли вишиванки і несли національну символіку.

dsc_0052_result_0

Одразу після підняття прапора і привітань від офіційних осіб люди вирушили до Міського парку, де зі сторони вулиці Перекопської відкрили новий меморіал – «Слава Україні». На кількох великих стендах тут розмістили фотографії Небесної сотні, тривожних подій на Майдані, а також херсонських героїв, які загинули в ході АТО. Головний стенд прикрашає великий жовтий тризуб на синьому фоні. Наступного року, до 25 річниці відновлення незалежності України, тут установлять скульптуру композицію на патріотичну тему.

dsc_0087_result_0

Під час відкриття меморіалу голова ОДА Андрій Путілов представив книгу «Хронологія мужності», до якої увійшли нариси про п’ятдесятьох мешканців Херсонщини, які не повернулися з війн на Донбасі. Книгу написали місцеві журналісти і волонтери за підтримки ОДА і небайдужих благодійників. «Хронологію мужності» обіцяють передати в усі бібліотеки області. Незабаром готуватимуть друге видання книги з історіями про тих, хто не увійшов до першої книги.

dsc_0096_result_0

До присутніх з вітальними словами також зверталися міський голова Володимир Миколаєнко, священник Андрій Калита, місцеві поети і музиканти. Слово надали й військовому. Учасник АТО, старший сержант 93-ї механізованої бригади Володимир Беспочанський подякував городянам і всім волонтерам за підтримку у найтяжчі хвилини бойових дій.

dsc_0116_result_0

«Вітаю всіх зі святом нашого прапору. Щоб зберегти незалежність і зібратися тут, багатьом довелось пожертвувати найдорожчим – життям і здоров’ям. Політика Кремля призвела до фактичного вторгнення російських військ на нашу землю. Під Іловайськом, Пісками і в донецькому аеропорту я втратив багато своїх друзів, отримав поранення, контузії… Багато наших полонених пройшли муки пекла, але вони були незламні. Нас зігрівало тепло тих, хто нас тут чекав, нас зігрівав наш прапор, – промовив боєць. – Я прошу підтримати зараз учасників АТО, які знаходяться в гарячих точках на сході України і тих, хто повернувся додому. А ми допоможем вам змінити тут життя на краще, викоренити корупцію, бюрократію, яку ми, на жаль, все ще часто зустрічаємо у повсякденному житті… Слава Україні!».

Після урочистостей люди вишикувались у широку колону і пішою ходою вирушили по проспекту Ушакова до набережної. В такому параді вишиванок взяли участь понад півтисячі херсонців. На набережній, біля пам’ятнику першим корабелам, розпочалася святкова концертна програма за участі місцевих творчих колективів.

Іван АНТИПЕНКО, «День»