На Херсонщині відбулись вибори місцевих меджлісів кримськотатарського народу

17 Серпня 2015 11:07

prapor_25_06_1516 серпня відбулись вибори до місцевих меджлісів кримськотатарського народу в Херсонській області. Активність виборців склала 59%. Про це повідомляє “Крим.Реалії”.

Про це повідомляє член місцевої благодійної організації «Татарський культурний центр» Алім Сулейманов.

«За попередніми даними явка на сьогоднішніх виборах склала близько 59%. Відверто, це високі показники, які показують згуртованість нашого народу», – написав він у Фейсбуці.

Голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв також відзначив високу явку виборців.

«І це в той час, коли значна частина кримських татар, які проживають у регіоні, зайнята сільгоспроботами й організацією та забезпеченням туристичного бізнесу, а відпочивальників, цьогоріч тут стільки, скільки не було навіть у кращі роки», – підкреслив Смедляєв.

Як розповів Сулейманов херсонському виданню “Херсонські факти“, на виборах було представлено 8 кандидатів, з яких потрібно було вибрати 5 членів Меджлісу, які на своєму рівні обирають голову Херсонського Меджлісу. З 8 кандидатів – 5 жінок.

В цілому, на Херсонщині проживає близько 10 тисяч кримських татар. Місто Херсон належить до нечисленних місць компактного проживання кримських татар. Переважна більшість зосереджена в Генічеському районі, де також проходили вибори місцевого меджлісу.

Вибори членів місцевих меджлісів проводять на Херсонщині вперше, на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Право участі на виборах місцевого меджлісу мають кримські татари та члени їхніх родин, які досягли 18 років і постійно проживають на території адміністративно-територіальних одиниць.

Меджліс є виконавчим органом національного з’їзду (парламенту) кримських татар – Курултаю кримськотатарського народу, що обирається кожні 5 років на загальних виборах.