Відродження «Таврії» в Херсоні: плани є, грошей немає

10 Серпня 2015 09:21
bike-crimea.com

bike-crimea.com

Федерація футболу України розпочала роботу з відновлення спортивного клубу «Таврія» в Херсоні. За інформацією віце-президента ФФУ Сергія Куницина, юристи вже готують документи для перереєстрації сімферопольської команди. А головною проблемою на шляху відтворення «Таврії» на материку, на думку футбольних оглядачів, є відсутність потенційного власника, інформує Крим.Реалії.

Вперше про свій намір реанімувати «Таврію» на материковій Україні колишній президент цього клубу Сергій Куницин оголосив наприкінці травня. Тоді він сказав, що це важливо як зі спортивної точки зору, так і з політичної, оскільки цей крок підкреслить, що Крим – це частина України.

Минуло вже 3 місяці, але плани з відтворення «Таврії» так і залишаються поки тільки планами. Хоча, певна робота вже проведена.

Сергій Куницин / ua.krymr.com

Сергій Куницин / ua.krymr.com

18 червня Федерація футболу України офіційно доручила Куницину відродити сімферопольський клуб. У коментарі для Крим.Реалії він повідомив, що вже сформував штаб фахівців, який займатиметься відродженням «Таврії». За його словами, до кінця літа буде презентований конкретний план роботи.

«Мені телефонувала маса людей: тренерів, футболістів, тих, хто раніше працював у «Таврії», ті, кому клуб небайдужий, і футболісти, які грали в різний час і ще грають, говорили: «Володимирович, свисни – і ми готові приїхати». Тобто для нас не буде проблемою ні тренерський штаб, ні адміністративний апарат, ну і серед футболістів досить багато хлопців, які готові повернутися», – підкреслив Куницин.

За його словами, зараз у Херсоні, де планується відродити ФК «Таврія», проходить ревізія спортивних об’єктів, які могли б стати базою створюваного клубу. За словами Куницина, однією з проблем є відсутність у Херсоні стадіону, який би відповідав вимогам прем’єр-ліги. Крім того, «Таврії» потрібний стадіон для команди-дублера. Зараз, за словами віце-президента ФФУ, юристи займаються реєстрацією клубу.

«Ми підняли всі установчі документи, всі постанови, там кілька «Таврій» існує, і, зокрема спортивний клуб «Таврія», на якому купа боргів висить. Ми зараз готуємо для реєстрації нові документи», – сказав він.

За словами Куницина, адміністративний апарат сімферопольської «Таврії» і низка гравців висловили готовність працювати в новій команді. За його словами, ініціатори створення нового клубу стурбовані пошуками спонсора, якого поки знайти не вдалося.

Експерт: В «Таврію» потягнуться кримчани

Після того, як Росія забрала Крим під свій контроль, у Сімферополі на базі «Таврії» був створений клуб під назвою «ТСК». Його керівництво вважає цю команду наступницею «Таврії». Гендиректор «ТСК» Олександр Гайдаш до ідеї відтворення сімферопольського клубу в Херсоні ставиться скептично. Він уже неодноразово говорив у ЗМІ, що, на його думку, Куницин насправді хоче не розвивати футбол, а отримати особисті дивіденди.

У коментарі для Крим.Реалії Гайдаш сказав, що не чув про намір представників адміністративного апарату «Таврії» перейти на роботу в оновлену команду в Херсоні.

«А що стосується футболістів, то звучать дуже узагальнені заяви. Якщо клуб запрошує когось, він називає конкретне прізвище або тримає це в таємниці до якогось моменту. Якщо сьогодні Куницин це тримає в таємниці – це його право. Але про них мені невідомо», – сказав Гайдаш.

При цьому гендиректор «ТСК» не виключає, що колишні футболісти «Таврії» не з Криму, а з інших регіонів України захочуть грати в команді, якщо клуб відродиться.

При цьому український футбольний оглядач Роман Бебех вважає, що в ситуації, коли футбол у Криму стагнує, чимало гравців з півострова захочуть переїхати в Херсон, якщо там з’явиться команда.

«Достатньо футболістів з Криму є, які хочуть продовжувати грати. Вони готові грати за скромні гроші. Їм не потрібно давати багато, щоб вони купували собі Ламборджині. Ринок зараз диктує умови, відповідно до яких сильно впали зарплати», – вважає експерт.

На його думку, Федерація футболу України раніше проявила себе не досить активно. Вона не виходила на зв’язок із кримськими клубами в березні 2014 року, тоді як Росія засипала їх пропозиціями та обіцянками. І зараз, на думку експерта, слід виправляти ці помилки.

Річний бюджет – мільйон доларів

Роман Бебех вважає, що річний бюджет «Таврії», якщо вона буде відтворена, складе не менше мільйона доларів, що не так вже й багато за футбольними мірками.

«Якщо раніше ставка в «Прем’єр-лізі» була 15-20 тисяч доларів, то сьогодні в такому клубі, як одеський «Чорноморець», футболіст може отримувати 30 тисяч гривень», – сказав Бебех.

Тарас Березовець / ua.krymr.com

Тарас Березовець / ua.krymr.com

Автор проекту «Free Crimea», політтехнолог Тарас Березовець вважає, що питання з фінансуванням «Таврії» може бути вирішене. На його думку, власником клубу може стати як якийсь олігарх чи політик, так і самі вболівальники.

«Якщо брати приклад з відомих футбольних клубів, тієї ж самої «Барселони» чи «Реала», то у них є величезна кількість фанатів, які є акціонерами цих клубів, крім великих власників. З цієї точки зору, «Таврія» могла б стати першим клубом, який задіяв би кошти фанатів і людей, пов’язаних із Кримом», – сказав Березовець.

Крім того, політтехнолог не виключив, що можуть з’явитися політики, які будуть готові вкласти гроші в «Таврію» для отримання електоральних вигод.

«Від цього може зрости капіталізація їхньої політичної сили напередодні місцевих виборів. На виборах завжди ллється золотий дощ інвестицій», – сказав експерт.

Однак футбольний оглядач Роман Бебех вважає малоймовірним те, що «Таврію» зможуть фінансувати її вболівальники.

«По-перше, уболівальників у «Таврії» на материку не так багато. По-друге, люди переїхали, їм складно адаптуватися. Зараз така ідея є у клубу «Верес» (Рівне). Вони намагаються відродити футбол за рахунок такої ідеї, як у «Барселони». Люди скидаються по сто гривень і стають інвесторами. Але з «Таврією» ця ідея буде дуже складно розвиватися», – вважає експерт.

При цьому він і його колеги припускають, якщо Куницин просуває тему відродження клубу, то, швидше за все, у нього вже є якісь намітки щодо фінансування «Таврії».